uroš breški
28. februarja 2024

V nedeljo sta se gorsko in gravel pleme spet usekala na kamnitih poteh Krasa, od koče Trstelj do … koče Trstelj 100 km pozneje.

Stone Lust 100 je pravi divji zahod slovenskih nepodprtih dirk. Tako zahodni, da gre v Italijo. Tokrat se je marsikdo ustrašil jutranjih lokalnih ploh, da jih je bilo na startu le 17, poroča prireditelj Primož Gulin.

Takole poroča Primož o poteku dirke:

Po jutranji oblačnosti z malo sonca se je vreme prelevilo v čudovit sončen dan. Kolesarjev ni nikjer po trasi močil dež, le kje so bile mokri asfaltni odseki.

Po štartu so se iz skupinice takoj odcepili trije z mtb-ji: Uroš Breški, Dimitrij Drnovšček in Davide De Simone. V Sela na Krasu po 40 minutah dirke je prva prišla ista trojica, ki si je že nabrala kar nekaj prednosti pred drugo trojico. Ta je bila prav tako na gorskih kolesih: Anej Batistič, Blaž Uršič in Mitja Černe, sledili so prvi z gravel kolesi in ostali. Po spustu v Brestovico se je začel dolg makadamski vzpon proti Mavhinju na italijanski strani. Tam se je razlika med prvimi tremi in ostalimi še povečala. Uroš se je soborcev končno otresel na Colu pred Sežano.

Kolesarji so nato iz Orleka šli nazaj v Italijo proti Bazovici, kjer so zavili do spomenika bazoviških junakov in potem obrnili proti Lipici. Iz Sežane so kolesarili po novi kolesarski do Komna, nato po makadamu do Lipe, potem jih je čakal še končni vzpon na Trstelj. Prvi je v cilj po treh urah in 46 minutah prišel Uroš Breški, čez 9 min je prišel Dimitrij Drnovšček, tretji je bil v cilju David De Simone, kot četrti pa kot prvi na gravel kolesu Marko Požun. Sledil mu je še en gravelist Izidor Cindrič, nato pa še trije z mtb-ji: Batistič Anej, Uršič Blaž in Mitja Černe.

Požun, najhitrejši na grevlu

Prva v kategorijah mtb in gravel sta odnesla denarni nagradi, ostali pa praktične nagrade. Malo sem pogrešal lokalce in zmagovalce prejšnjih let, ma verjetno so vsi na pripravah ali počitnicah. Bilo je vrhunsko, vabljeni drugo leto. Prej pa prvi vikend v septembru še Vipava Valey Gravel!

Vrstni redi

Fotografije Bogdan Čučič

Preberi še

Avstrijsko-nizozemska lokomotiva rekordno na Parenzani

Sledite nam