21. aprila 2018

Zmagovalca kvalifikacij Rachel Atherton in Brook Macdonald. Monika Hrastnik 8. najhitrejša, Miran Vauh 51., Jure Žabjek pa v finale kot zaščiten tekmovalec.

Kvalifikacije za prvo dirko v spustu za svetovni pokal v sezoni 2018 na otoku Lošinju so bile že prava dirka.

Pri članih jih je dobil Novozelandec Brook Macdonald (MS Mondraker Team), najhitrejši že na petkovem treningu. Danes je bil s časom 2:19,99 še skoraj tri sekunde hitrejši. Sledil mu je Avstralec Dean Lucas (Intense Factory Racing, +1,16) na drugem mestu, tretji je bil Aaron Gwin (The YT Mob, +2,08). Sledila sta Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team, +2,32) in Novozelandec Sam Blenkinsop (Norco Factory Racing, +2,37).


Brook Macdonald

Z 51. časom se je v finale uvrstil Miran Vauh (KK Črn trn, +11,95, na uvodni fotografiji). S 36 leti bo jutri drugi najstarejši med 64 finalisti, leto starejši je Greg Minnaar.

Miri, ki je bil v finalu svetovnega pokala nazadnje leta 2016 v Lenzerheideju, pravi: “Vesel sem finala, kar malo presenečen. Tudi glede na to, da me je bolela mišica od padca danes na treningu. Nimam naštudirane zadnje linije po odseku Zarja, peljal po tleh, tam imam še nekaj rezerve. To moram jutri popraviti.”


Dean Lucas

60 najhitrejšim iz kvalifikacijske vožnje bodo na štartno listo dodali še četverico “zaščitenih”, ki so bili počasnejši od 60. mesta. Jureta Žabjeka (Unior/Devinci Factory Racing), ki se je z opornico za zapestje spustil s 84. časom. Na prvem od štirih vmesnih merjenj je bil še 31. najhitrejši, nato pa enkrat zdrsnil na tla. Pa Francoze: Lorisa Vergierja in Baptista Pierrona, ki sta z defekti končala na repu, ter svetovnega prvaka Loica Brunija, ki se je po včerajšnji poškodbi komolca le spustil s štarta, da ima jutri pravico nastopa.

Ostali slovenski tekmovalci so ostali zunaj finala. Rudi Pintar (Sinter Brakes Team) bi bil s 77. mestom po lanskih pravilih še v finalu. Luka Berginc (Črn trn) je bil 83., Miha Ivančič (ŠKTD Avče) 86. in Jernej Cokan (MTB Trbovlje) 107. Jan Cimperman (MTB Trbovlje) je odstopil.


Rachel Atherton

Pri članicah je bila najhitrejša Britanka Rachel Atherton (Trek Factory Racing DH) s časom 2:47,33, zaostanki za njo pa niso bili veliki. Drugouvrščena Avstralka Tracey Hannah (Polygon UR) je zaostala 1,49 sekunde, tretjeuvrščena Francozinja Myriam Nicole (Commencal / Vallnord) 1,80.

Monika Hrastnik (KK Črn trn) je zabeležila 8. čas (+6,34). Tako je suvereno med petnajsterico finalistk za nedeljski finale.


Monika Hrastnik

“Zelo raztreseno sem vozila, težko je bilo držati linije, nosilo me je po progi. Zelo je bilo spolzko,” pravi Monika. “Z vožnjo nisem zelo zadovoljna, s časom pa zelo. Zaostanek za Rachel je dosti manjši kot včeraj. Zgornjih skokov nisem skočila, gotovo bi tam lahko dobbila še dve ali tri sekunde. Zaenkrat še ne razmišljam o tem. Upam, da mi jutri uspe še ena taka vožnja. Pravzaprav je bilo kar tekoče, kar v redu. Prva letošnja dirka svetovnega pokala in prvi finale.”

Špela Horvat (BeFly World Team) se je po padcu na včerajšnjem treningu odločila, da ne nastopi.

Avstrijka Valentina Hoell je bila najhitrejša mladinka, Britanec Kade Edwards pa najhitrejši mladinec.

Ob progi je bilo že veliko več ljudi kot na lanski dirki serije Unior Downhill Cup. Vzdušje ob progi in v cilju je odlično in nedeljska dirka bo brez dvoma pravi spektakel.

Nedeljski finale se začne ob 9:45 z dirko mladink, ob 10:15 se začne finale mladincev, ob 12:30 članic in ob 13:30 članov.

Prenos glej na redbull.tv, članice od 12:30 in člane od 14. ure.

Marsikaj zanimivega izveš še iz današnjega klepeta v cilju z Robom Warnerjem.

Vrstni redi, štartne liste, časi v živo na uci.ch

losinjworldcup.com

Preberi še
Monika tretja najhitrejša na prvem merjenju na Lošinju

Na uvodni fotografiji Miran Vauh, vse fotografije Miha Skrt

Sledite nam