Leogang, svetovni pokal
8. junija 2022

Letos Slovencem najbližje dirke svetovnega pokala, in to kar trojček. Prizorišče pa Leogang v avstrijski deželi Salzburg.

Da so severni sosedje odlični gostitelji in prireditelji dirk najvišjega ranga, dokazuje, da je Leogang dvakrat gostil svetovno prvenstvo v spustu in enkrat v olimpijskem krosu. Hkrati velja za železni repertoar največjh dirk na svetu, saj je že več kot desetletje vpisan med dirke v svetovnem pokalu.

V letošnji sezoni so dirke v kratkem, olimpijskem krosu in v spustu potekale po več sto kilometrov narazen. V Leogangu pa bo med 10. in 12. junijem na sporedu letošnji prvi trojček! Več kot 800 gorskih kolesarjev iz 44 držav bo nastopilo v treh disciplinah in v šestih tekmovalnih kategorijah .

Olimpijski kros

Medtem, ko je minila tretjina sezone, je primat v ženskem olimpijskem krosu na vseh dirkah sijalo le eno ime – Rebecca McConnell. Avstralka je slavila na vseh treh letošnjih dirkah v olimpijskem krosu ter na zmagovalnem odru stala tudi na dirkah kratkega krosa! Tako McConnell premočno vodi v seštevku svetovnega pokala. Pri moških se je boj za prevlado začel odvijati med najuspešnejšim gorskim kolesarjem vseh časov, Švicarjem Ninom Schurterjem, in mladim Bitancem, olimpijskim prvakom Tomom Pidcockom. A na neposredni dvoboj na dirki v Leogangu bo potrebno počakati skoraj do konca, saj Pidcock še ni potrdil nastopa.

Spust

Kdo lahko zaustavi letošnjo prevlado Francoza Amauryja Pierrona? Najbližja konkurenta iz Lurda sta oba poškodovana (Loic Bruni in Finn Iles). Lahko v Leogangu svoje konstantne vožnje nadgradita Britanec Laurie Greenland in Francoz Benoit Coulanges? Bo presenetil nekdo drug? Pri dekletih je na “varni” strani radarja Švicarka Camille Balanche, ki je na tem prizorišču osvojila naslov svetovne prvakinje in zmagala lani. Nemka Nina Hoffmann bo v Leogangu letela na krilih zmage iz Fort Williama, domačinka Valentina Höll ima s progo Speedster še neporavnane račune, ne gre pa odpisati Francozinje Myriam Nicole.

Leogang – proge

Za svetovno prvenstvo 2020 so v Leogangu predstavili progi kratkega in olimpijskega krosa ter preuredili progo za spust Speedster, ki je zadnjo preobrazbo pred tem doživela leta 2016 in je dolga slaba 2,5 kilometra ter ima več kot 500 metrov višinske razlike. Krog olimpijskega krosa je dolg 3,6 kilometra in je pisan na kožo tekmovalcem, ki uživajo v vožnji na klanec, saj ima kar 210 višinskih metrov vzponov. Proga za kratki kros pa je hitra in dinamična ter bo že v petek poskrbela za selekcijo med najboljšimi in vplivala na prvo startno vrsto članskih kategorij.

Na dirki v olimpijskem krosu sta lani slavila Francozinja Loane Lecomte in Švicar Mathias Flueckiger. Oba sta zmagala tudi v kratkem krosu. V spustu je najhitrejši čas postavil Avstralec Troy Brosnan, med ženskami pa je kraljica Leoganga postala Švicarka Camille Balanche, Monika Hrastnik pa je zasedla tretje mesto!

Video napovednik Leogang 2022

Slovenci na startu

  • Spust člani: Monika Hrastnik (Dorval AM Commencal), Luka Berginc, Jan Cimperman (oba v dresu slovenske reprezentance), Žak Gomilšček in Jure Žabjek (oba Unior – Sinter Factory Racing)
  • Spust mladinci: Val Celestina (v dresu slovenske reprezentance)
  • Kros članice: Tanja Žakelj (Unior – Sinter Factory Racing)
  • Kros mlajše članice: Vita Movrin (v dresu slovenske reprezentance)

Leogang: Vrhunci dirke 2021

Časovnica

  • Pester program bo že v petek, 10. junija, ko bodo na sporedu kvalifikacije spusta, takoj za tem pa bosta od 17:30 dalje sledili dirki v kratkem krosu (obe v neposrednem prenosu na redbull.tv).
  • Sobota 11. junij, ob 9:45 začetek finalnih voženj v spustu za mladinske, nato od 12:30 dalje dirki moške in ženske elitne kategorije. Seveda z neposrednim prenosom.
  • Nedelja 12. junija je rezervirana za dirke v olimpijskem krosu. Ob 8:30 se bodo s starta pognala dekleta do 23 let, ob 10:15 bodo sledili moški v isti kategoriji, nato pa ob 12:20 ženske elite in ob 14:50 veliki finale z moško dirko.

Prenosi v živo na Red Bull TV.

Vremenska napoved za Leogang

Do vikenda bo suho, v soboto in nedeljo pa se pričakuje dež. Temperature se bodo gibale tja do 26 stopinj. Natančno vremensko napoved lahko spremljaš na yr.no.

Vse informacije najdeš na mtb-weltcup.at.

Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Nove Mesto: Nedeljski dirki z veliko začetnico!
Nove Mesto: Vitina srečna 13

Sledite nam