20. maja 2017

Prvi dan prvega krosa svetovnega pokala zmagi na Dansko in Norveško. Tanja dvanajsta, Rok 42. in Gregor na 106. mestu.

Na prvi dirki svetovnega pokala v krosu na tradicionalnem prizorišču v Visočina Areni v Novem Mestu na Moravskem sta zmagi domov odnesla Danka Annika Langvad med članicami elite in Norvežan Petter Fagerhaug v kategoriji članov do 23 let.

Dekleta

Če je na začetku kazalo, da bo dirka bolj izenačena in je bila po zaključku startnega kroga v vodstvu večja skupina, je v prvem polnem krogu danski ekspres Annika Langvad (Specialized Racing) pokazala, da ji manj intenziven trening bolj kot ne koristi.


S štarta se je pognalo veliko oranžnih lisičk.

Potegnila je in hitro naredila razliko dvajsetih sekund. Sledili sta ji Linda Indergand (Focus XC) in Catharine Penderel (Luna team). Kakšno minuto zadaj pa Sabine Spitz (Wiawis Bikes Pro Team), Gunn Rita Dahle (Team Merida Gunn-Rita) in ostale.

Tanja Žakelj (Unior Tools team) je obdržala pozicijo s starta in se vozila na petnajstem mestu. V drugem krogu je rutinirana Spitzova prevzela pobudo v zasledovalni skupini in prišla na drugo mesto.

Annika je bila malo previdnejša na tehničnih delih, a je na vzponih in po ravnini to nadomestila in Spitzova razlike ni mogla bistveno zmanjšati. Po tehničnih težavah Penderelove (veriga), je tretje mesto prevzela Linda Indergand. Tanja je še vedno vztrajala na petnajstem mestu, a bila je sama in po ravnini je bilo zanjo precej težko.

Držala je prednost dvajsetih sekund pred Jolando Neff (Kross Racing Team). Od petega pa do petnajstega mesta se je potem vrstni red spreminjal iz kroga v krog.

Tanja je do konca dirke pridobivala pozicije in zključila dirko na dvanajstem mestu z zaostankom treh minut in 32 sekund. Drugo mesto je osvojila Sabine Spitz in tretje Linda Indergand.


Tanja Žakelj: “Priznam, da je bilo nekaj nervoze pred vikendom. Vedela sem, da sem dobro pripravljena, a nisem vedela, kaj to pomeni v svetovnem pokalu. Pripravljalne tekme so bile sicer uspešne a … Želja je bila nadaljevati tam, kjer sem končala prejšnjo sezono. In danes sem po dolgem času spet dirkala. Po startnem krogu nisem imela predstave, na katerem mestu sem, saj je bilo okoli mene kar nekaj tekmovalk, ki jih nisem pričakovala.

Potem je šlo samo na bolje. Na vzponih sem pridobivala ali vsaj držala in na ravnini, čeprav mnogokrat sama, nisem izgubljala. Zadnji treningi so se potrdili. Dober start in vse gre tako, kot mora iti. Niti padec v zavoju z BMXa me ni spravil iz tira. Zdaj vem, da se lahko borim za deseterico in to je velika motivacija. NMNM me je spet razveselil. Nestrpno pričakujem nadaljevanje sezone.”


Tanja v cilju prve letošnje dirke svetovnega pokala.

Annika Langvad: “Ko sem se danes zbudila, se mi je zdelo, da bo dober dan. Na začetku sem sledila Lindi. Letos sem že dirkala z njo in vem, da je zelo močna. Zaradi tega sem, ko je pospešila, samo pomislila, adijo Linda se vidimo v cilju. A držala sem svoj tempo in kar naenkrat sem bila spet z njo. Takrat sem pritisnila in naredila dirko težko. Dva kroga sem šla na limitu in si mislila, kar bo, bo. Vedela sem, da nobeni za menoj ne bo lahko. In ko se je razlika povzpela blizu minute, sem vedela, da mi bo uspelo. Kar malo sem presenečena. Zamenjala sem način treninga zaradi študija in nisem si mislila, da se bo tako dobro izšlo.“

Sabine Spitz: “Moj start je bil, oprosti izrazu, navadno sranje. Hotela sem naprej po desni, a val pred menoj se je premaknil na mojo pot in ostala sem globoko v množici. Malo z jezo sem nadaljevala, a prehitevala sem z lahkoto in kar naenkrat sem se znašla na drugem mestu. Kak krog sem poizkusila loviti Anniko, a ko se prednost ni manjšala, sem se osredotočila na vožnjo za drugo mesto. Lansko svetovno prvenstvo, prav tu, mi je dalo misliti in v zadnjem krogu sem pazljivo izbirala linije in vozila kot po jajcih, da le ne bi kje prebila pnevmatike. Zelo zadovoljna sem z rezultatom, saj po Cape Epicu nisem imela predstave, kje sem v krosu. Domača dirka bo sedaj precej lažja.“

{gallery}2017/170520_u23_nove_mesto{/gallery}

Mlajši člani

V dirki članov pod 23 let je Rok Naglič (Calcit bike team) pripeljal na dvainštirideseto mesto z zaostankom dobrih petih minut. V veliki želji je zelo dobro začel in v prvem krogu ohranjal startno pozicijo, a je v naslednjih krogih moral plačati ceno hitrega začetka. Skozi dirko je potem vozil okoli petinštiridesetega mesta in v zadnjem krogu dodal gas ter popravil svojo pozicijo za nekaj mest. Grega Krajnc se je uvrstil na 106. mesto.

Zmagal je sicer glavni favorit Norvežan Petter Fagerhaug, drugi je bil Latvijec Martins Blums (ZZK), tretji pa Danec Sebastian Fini Carstensen (CST Sandd American Eagle Mtb Racing Team).

Rok Naglič: “Imel sem dober občutek, zaradi tega sem zelo hitro začel. Šlo je dva kroga, potem pa sem moral malo popustiti. Vmes sem na koreninah naredil še napako, ki se je niti dobro ne spomnim, a me to na srečo ni stalo veliko mest. Z vožnjo sem zelo zadovoljen, saj teh nekaj dolgih ravnin v veter ni bilo v moj prid. Na vzponih sem nekaj pridobil, a na ravnini se je spet delala razlika. Zaostanek je zato soliden. Veselim se že dirke v Albstadtu, ki mi je bolj pisana na kožo.“

Vrstni redi

Fotografije Grega Stopar

Posnetek dirke deklet si lahko ogledaš na redbull.tv.

Sledite nam