15. februarja 2020

Tu so novi pravilniki Odbora za MTB in BMX Kolesarske zveze Slovenije za vse discipline. Podrobneje o pomembnih spremembah slovenskega pokala in prvenstva za mlade v krosu, ki naj bi prispevale k razvoju bolj kompletnih rodov.

Odbora za gorsko kolesarstvo in BMX Kolesarske zveze Slovenije ter svet trenerjev gorskega kolesarstva migata. Osvežene pravilnike nacionalnih pokalov in državnih prvenstev za vse discipline najdeš tukajle.

 

Vsaj o osvoji disciplini bi moral prebrati vsak udeleženec tekmovanj in po možnosti še kaj vprašati koga, ki ve več od njega. Da bi bilo na dirkah manj “nisem vedel / vedela”.

 

Drugim disciplinam se še posvetimo, največ sprememb pa je brez dvoma v krosu med mladimi. Takšne, s katerimi bi radi poskrbeli za dolgoročen in predvsem bolj kompleten razvoj najmlajših kolesarjev.

 

Upajmo, da “pini” na pedalih nadobudnežev ne bodo preostri in da ne bomo videli preveč krvavih nog. Kakšno preveliko kolo se bo kako sezono prašilo in po zaključku dirke ne bomo vedeli, kdo je zmagovalec. A vse v interesu bolj kompletnih rodov. Konec koncev tudi tega, da bodo mladi iz krosa lažje prestopili v druge discipline.

V drugem delu ne prezri zapisa o razlogih za spremembe.

 

Tehnični poligon

V novi sezoni se v krosu obeta nekaj sprememb, ki se bodo dotaknile predvsem mlajših kategorij. Ena glavnih je uvedba tehničnih poligonov, ki bodo prinašali dodatne točke v skupnem seštevku točkovanja za pokal. Poligoni bodo v prvi sezoni organizirani na štirih tekmah, tekmovalcem pa bo lahko prinesel dodatnih 120 točk, ki se upoštevajo tako v posameznemu tekmovanju, kot tudi skupnemu seštevku ob koncu sezone.

 

Poligoni bodo sestavljeni iz naravnih in predvsem umetnih ovir, po vnaprej napisanih smernicah pa jih bodo postavljali trenerji ocenjevalci. Vsak poligon bo sestavljen iz štirih vaj, ki jih določi organizator iz spiska vaj, ki bo z vsemi smernicami in merami objavljen v marcu. Vsaka vaja je sestavljena iz treh sektorjev, ki se stopnjujejo v težavnosti. Za vsak sektor in vsako vajo je na voljo zgolj en poskus opravljanja, v primeru napake pa tekmovalec zapusti vajo in se premakne k naslednji.

 

Tekmovalec lahko v vsakem sektorju zbere 10 točk, torej vsaka vaja prinese 30 točk. Ob popolnem izkupičku lahko tekmovalec prejme 120 točk, ki se upoštevajo h končni uvrstitvi na posamezni tekmi, točke pa se prištejejo tudi v skupni seštevek pokala.

 

V primeru, da nek tekmovalec zmaga na dirki v krosu, na tehničnem poligonu pa ne opravi naloge z odliko, se lahko zgodi, da ne bo uvrščen pri vrhu, torej se rezultati ob koncu dneva lahko premešajo. S takim načinom tekmovanja pri mlajših tekmovalcih dajemo poudarek na tehničnem znanju, ne le na sami hitrosti med dirko v krosu.

 

Preizkušnje na poligonih se bodo v prvem letu odvijale za kategorije od U7 do vključno U13, njihov glavni namen pa je spodbujanje dodatnega razvoja sposobnosti na kolesu kot so ravnotežje, koordinacija in natančnost.

 

Pedala na vpenjanje

V kategorijah U7, U9 in U11 z novo sezono med tekmovanjem ni več dovoljena uporaba pedal z vpenjanjem. Glavni razlog za to je razvoj pravilne tehnike vožnje, ki pomembno prispeva k nadaljnjemu razvoju kolesarjev.

 

Uporaba SPD pedal v zgodnjih letih kolesarstva, ko se otroci učijo osnov ravnotežja, prenašanja težišča, koordinacije in obremenjevanja pedal, lahko vodi do povsem napačne tehnike vožnje in pedaliranja, ki znatno vpliva na nadaljnji razvoj kolesarja v mladinskih in članskih kategorijah. Prezgodnja uporaba pedal na vpenjanje je poleg uporabe prevelikih velikosti koles ena najbolj pogostih napak pri razvoj mladih kolesarjev, s to spremembo pa bi radi ta vpliv čim bolj preprečili.

 

Velikost obsega koles

V letu 2020 se začne priporočilo glede velikosti obsega koles. Za kategoriji U7 in U9 je največja priporočena velikost kolesa 24 col, za U9 in U11 pa je največja priporočena velikost kolesa 27,5 col. V letu 2020 in 2021 je to le priporočilo, od leta 2022 naprej pa postane pravilo – otroci, ki bodo uporabljali večja kolesa od priporočenih, ne bodo smeli nastopiti na tekmovanjih.

 

Ozadje in razlogi za spremembe pravilnika SloXcup

Odbor za gorsko kolesarstvo in trenerji iz vseh večjih slovenskih klubov smo jeseni začeli s pogovori, kako razviti in izboljšati tehnično znanje naših mladih kolesarjev, kar bi lahko vplivalo na nadaljnji razvoj slovenskega gorskega kolesarstva.

 

SloXcup že nekaj let znatno raste, s tem pa tudi tekmovalnost. Ta predvsem starše vodi v nepremišljene poteze, kot so kupovanje drage opreme, večjih koles, načrtovanje treningov že v najmlajših kategorijah, saj se večina spogleduje zgolj z rezultati. Na tej točki se je potrebno ustaviti in vprašati, zakaj otroci sploh kolesarijo? V čem je čar gorskega kolesarstva? Je rezultat res tako pomemben v tem starostnem obdobju?

 

Prvo in najpomembnejše pravilo vsakega športa je, da moraš v njem uživati. Tehnično znanje je nadgradnja uživanja in je zelo pomembna osnova za nadaljnjem razvoju tekmovalca. Za tekmovanja pa je prej potrebno osvojiti vsa osnovna gibanja, ki se na njih lahko pojavijo in izpopolniti tehnično znanje.

 

V kolesarstvu so osnovna gibanja pravilno prenašanje težišča telesa, uporaba celotnega telesa kot vzmetenje, osnovni položaj … Potem so tu še pravilno zaviranje, prestavljanje, ohranjanje ravnotežja v različnih situacijah, pravilna koordinacija gibanja rok in nog, in tako naprej. Otroci stari do 12 let so v svoji zlati dobi, v kateri se najlažje in najhitreje učijo novih oblik gibanj. V tem času najlažje razvijejo pravilne tehnike, hkrati pa so tudi najbolj dovzetni za memorizacijo napačnih gibalnih vzorcev, kar se lahko odločilno opazi v obdobju odraščanja, ko se mladostniki v puberteti pravilnih vzorcev učijo z veliko večjimi težavami.

 

Če prenesemo to na gorsko kolesarstvo, to pomeni, da se morajo do svojega 12 leta naučiti čim več osnovnih vrlin kolesarjenja – osnovnega položaja, prenašanja težišča na pedalih glede na naklon terena, obremenjevanja in razbremenjevanja pedal z aktivnim delovanjem stopal glede na relief in podlago terena, pravilne tehnike skokov in doskokov – v ravnotežnem položaju s pravilnim odrivom, vodenjem leta in pravilno ublaženim doskokom …

 

Če otrok prehitro in nepravilno začne uporabljati pedala na vpenjanje, se to zlahka opazi v nekontrolirani vožnji, vožnji po “prstih”, vlečenju kolesa v zraku z gležnji in koleni. Takih napak si s “flat” pedali ne moreš in ne smeš dopustiti, saj noga ob takih gibih izgubi stik s pedalom. Posledično kolesar izgubi stik s kolesom in s tem optimalno kontrolo, take situacije pa silijo kolesarja k čimbolj pravilni tehniki vožnje. Z uporabo SPD pedal se take napake zlahka skrije, tekom daljše uporabe pa se napake tudi utrdijo.

 

Drug primer je uporaba prevelikih koles oziroma prevelikih obročnikov. Vožnja s prevelikimi kolesi se lahko odraža v slabi kontroli nad kolesom, nepravilnem in napačnem odklanjanju v zavojih, nepravilni tehniki pedaliranja … Najlažje se to opazi, ko kolo pelje kolesarja in ne obratno. Večje kolo (večji obročniki) resda omogoča hitrejše potovanje kolesarja preko grbin, predvsem trave in makadama, a mu hkrati onemogoča aktivno vodenje in s tem razvoj pravilnih gibov v zgoraj naštetih manevrih.

 

Ker se na tak način lahko uniči marsikdo, ki kaže potencial v mlajših kategorijah, smo trenerji in OGK sprejeli nekaj ukrepov, ki bodo mlade tehnično veliko bolje razvili in jim omogočili večjo možnost za tekmovalno uspešnost v starejših kategorijah, ko bodo rezultati postali pomembnejši.

 

Trenutno imamo v mlajših kategorijah lepo število mladih nadobudnih kolesarjev, ki jim še lahko pravočasno omogočimo pravilen in čimbolj celosten razvoj, ki bi lahko vplival na daljše vztrajanje v tem lepem športu, posledično pa tudi večjo konkurenčnost na dolgi rok.

 

Kljub temu, da se za marsikoga zdi tak poseg v pravilnik korak nazaj, je v ozadju širša zgodba, s katero se bo naredilo nekaj korakov naprej. Moramo se zavedati, da je razvoj športnika “tek na dolge proge”, kjer vse poteka po nekem zaporedju, vezano na njihov razvoj in odraščanje.

 

Za vse, ki vas skrbi, da se vaš otrok ne bo privadil na navadna pedala, je vaša skrb odveč. Otroci se na spremembe prilagajajo veliko hitreje kot odrasli, trenerji pa bodo poskrbeli, da bo prehod za njih najmanj moteč in čim bolj učinkovit. V primeru, ko odrasli v vlogi vodenja otroka ustvarjajo dvom v trenerske odločitve, na žalost opravijo medvedjo uslugo otroku, saj so vzeli trenerju avtoriteto in zaupanje otroka v trenerjeva znanja in pravilne odločitve.

 

Poudariti pa je potrebno, da otroci potrebujejo vodstvo odraslih (trenerjev, staršev), ki jim moramo vsi skupaj sporočiti enako, torej da je vsem skupaj cilj razviti čim več tehničnega znanja v mladosti, ki jim bo omogočil morebitno vrhunsko dirkanje v prihodnosti, ko bo to pomembno.

 

Sporočiti jim moramo, da je glavni del dneva na tekmovanju vendarle druženje z vrstniki, uživanje v gorskem kolesarstvu in da je rezultat manj pomemben, temveč, da so se maksimalno potrudili.

 

Ker smo prepričani, da bodo spremembe pozitivno vplivale na razvoj naših najmlajših, predvsem na njihov dolgotrajnejši razvoj kot gorske kolesarje, verjamemo, da boste zaupali v trenersko delo.

Foto prijavim.se

Sledite nam