Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
9. septembra 2016

Po senzacionalnem razpletu 19-letni Ajdovec v Val di Sole do naslova svetovnega prvaka.

Po senzacionalnem razpletu je 19-letni Ajdovec Mitja Ergaver na svetovnem prvenstvu v Val di Sole v Italiji prišel do naslova svetovnega prvaka v 4krosu.

4kros je res disciplina gorskega kolesarstva, v kateri se lahko zgodi marsikaj. Mitja Ergaver je na svetovno prvenstvo prišel po nič kaj sanjski sezoni, v kateri so ga pestile poškodbe. “Sestavil” se je šele tik pred glavnima dirkama.

Na državnem prvenstvu v Ajdovščini je prejšnji konec tedna po tretjem času kvalifikacij obtičal v polfinalu in nato dobil mali finale. Zmaga na DP, kot mu je uspela pred dvema letoma, ko je bil še mladinec, je bila daleč.

Na svetovnem prvenstvu je začel z 21. mestom v četrtkovih kvalifikacijah. Nocoj se je z malo sreče prebil do polfinala. Že uvrstitev med prvih osem je bil največji uspeh slovenskega tekmovalca (med moškimi) na SP. V polfinalu mu je spodletelo, čez cilj je prišel kot tretji, sprijaznil se je že z nastopom v malem finalu in bojem za 5. mesto.

Zaplet in razplet

Pa so se dogodki zavrteli drugače. Čeha Tomaša Slavika, prvega zvezdnika 4krosa, so v polfinalu diskvalificirali, ker je prečkal črto, ki po štartu ločuje linije tekmovalcev. Namesto v veliki finale so ga poslali v malega. V veliki finale pa je napredoval Ergaver!

Ko si v velikem finalu, med zadnjo četverico na progi, si v igri za odličja. Mitja je štartal z zunanjega štartnega mesta in proti Avstrijcu Hannesu Slaviku, Američanu Barryju Noblesu in Britancu Luku Cryerju do prvega zavoja ni imel pravih možnosti.

Sledil jim je in čakal na svojo priložnost. Nobles je napadal Slavika, ga naposled tudi podrl in ustavil še Cryerja. Mitja je povedel in spredaj ostal do ciljne črte!

Ajdovec po Janiju Brajkoviču, Tanji Žakelj in Mateju Mohoriču postal četrti Slovenec z mavrično majico svetovnega prvaka v kolesarstvu in sploh prvi v elitni članski kategoriji!

Pred mikrofonom takoj po slavju s kolegi iz slovenske reprezentance ni našel besed: “Tega ne morem opisati … Vedel sem, da sem na štartu počasen in upal sem, da bom imel srečo. Ko so Tomaša Slavika poklicali na štart malega finala, nisem vedel, kaj se dogaja, šele potem sem dojel, da bom nastopil v velikem finalu.”

Prisluhni še:
SP VdS: Pogovor s svetovnim prvakom v 4krosu

“V Ajdovščino prinašamo mavrično majico,” pa je še po podelitvi kričal gonilna sila kluba Črn trn in vodja ekipe za 4X na prvenstvu Klavdij Blaško. “Pred časom sem rekel, da odidem iz tega športa, ko jo osvojimo,” je še dodal, a misli ni zaključil.

V Val di Sole in pozneje v Ajdovščini bo še veselo.

Flisar 10., Hrastnikova po padcu 7.

V četrtfinalu je nastopil še Filip Flisar in na koncu zasedel 10. mesto. Urban Rotnik, Kevin Berginc in Matija Stupar so obtičali v osmini finala in zasedli 18., 22. in 30. mesto.

Monika Hrastnik je grdo padla v polfinalu deklet, na koncu ji je pripadlo 7. mesto. Po prvih informacijah naj bi dobila močan udarec v predel medenice. Njen nastop v spustu naj bi bil vprašljiv.

Vrstni redi na uci.ch

Preberi še
SP VdS: Pogovor s svetovnim prvakom v 4krosu
SP VdS: Posnetek finala 4krosa

SP VdS: Fotogalerija s finala 4krosa
SP VdS: V kvalifikacijah 4X Monika 6.

Na uvodni fotografiji drugouvrščeni H. Slavik, zmagovalec Ergaver in tretjeuvrščeni Cryer, foto Grega Stopar

Casio GShock
Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
Sledite nam