7. julija 2014

Od singlspida in eliminatorja preko maratona do endura ter še marsičesa, takšen je bil vikend v Tolminu, Kobaridu in okolici.

Druga izvedba festivala ob Soči se je iz Tolmina raztegnila še na Kobarid. Uvodne prireditve so potekale že nekaj časa, od petka do nedelje pa je šlo na polno. Če omenimo le gorskokolesarke vrhunce: petkova zabavljaška singlespeed dirka in nato kros na izpadanje, oboje na ulični progi v Kobaridu, sobotni maraton in nedeljska enduro preizkušnja.

Petkov večer

Gremo kar po vrsti. V singlespeed dirki imamo novo pravilo. Udeležencev je bilo po naključju toliko kot krogov, pri roki pa je bila prav tako po naključju ogromna plišasta žirafa po imenu Fa. Nič lažjega, kot da jo mora vsak krog eden peljati štuporamo, štafetno. Po vsakemu krogu zvračanje kozarca piva, Sandiju Orniku je šlo tako kolesarjenje kot pitje odlično, a se je vse bolj oddaljeval od žirafe in ker se prej ni zagrebel zanjo, jo je moral počakati, da jo pelje v zadnji krog … peljal pa jo je najpočasnejši, tako da je šla zmaga skupaj z nauradnim naslovom državnega prvaka po zlu. Zmagal je Dani Kovačič pred Urošem Ložarjem, Urošem Švigljem, Ornikom in Nandetom Žefranom.

Eliminator je imel pičlo, a kakovostno udeležbo in najboljša potrditev je bil veliki finale članov. Izenačena četverica je imela kar nekaj razburljivih trenutkov z dotiki in trčenji. Sredi minuto dolgega kroga je povedel Miha Halzer (Energijateam.com), šele 4. v kvalifikacijah, sledil mu je Blaž Vrbnjak (KD Hrastnik), šikana pred predzadnjo pastjo, hlodi za dva zaporedna zajčja poskoka, pa je bila usodna za Kevina Berginca (Unior Tools Team) in Roka Skazo (KD Hrastnik). Zapletla sta se in grdo, Kevin je hitreje skočil na kolo in odnesel tretje mesto za Mihom in Blažem.

Vrstni red elimininatorja

Sredi Kobarida je bilo tudi kakšnih 600 glasnih gledalcev, pa slovenska premiera frirajd filma Rad Company, pa še koncert!

Maraton na ravni

Sobota je bila posvečena tokrat 48 dolgemu maratonu z “vrhom” na planini Razor. Okrog 150 udeležencev, konkurenca pa še močnejša kot lani: zmagal je italijanski reprezentant Daniele Braidot z le dobro minuto pred Mihom Halzerjem (Energijateam.com) in dobri dve Lenartom Nočem (Uni team), pri ženskah pa Tanja Žakelj (Unior Tools Team) pred Natalijo Anderluh (Bicikel.com) in Švicarko Simone Schaerer. Z zmagovalcem je lep kos poti kolesaril njegov brat dvojček Luca, pa ga je za kar nekaj minut ustavila predrta guma in je bil na koncu 4., mesto pred Tomažem Volčičem (MebloJogi HitCasinos).

Posebno lepo je videti, da je na štartu tudi veliko kolesark in kolesarjev, ki ne gredo na kakšen vrhunski dosežek temveč na doživetje, preskus svojih nog, uživanje, tudi če s kakšnim trenutkom trpljenja …
Vsi gotovo pridejo nazaj, saj je trasa po slikovitosti res nekaj posebnega in ko bodo sledovi žledu povsem pospravljeni, bo še bolj pravi!

Vrstni redi maratona absolutno in po kategorijah

Zahteven enduro, tudi za naprave

V nedeljo pa četrta letošnja preizkušnja serija SloEnduro s tremi hitrostnimi preizkušnjami z grebena Kolovrata ter 20 km in 1350 v.m. transferjev (po nekaterih merjenjih kar nekaj več). Kar se spustov tiče eden težjih endurov, pa ne za speljati ampak za dirkati na čas.
Devetdeseterica je prišla skozi brez resnejših poškodb, enako pa se tokrat žal ne da reči za sicer zelo zanesljiv časomerilni sistem s čipi. Velika večina je ostala brez zabeleženih časov druge in tretje etape, tako da so morali zmagovalce razglasiti na osnovi vrstnih redov po prvi. Ni fer, a druge rešitve ni bilo. SloEnduro bo s pomočjo proizvajalca poskusil najti odgovor zagonetke.

Zmagovalec je postal Nejc Rutar (Unior Tools Team) pred ekipnim kolegom Juretom Žabjekom, tretji je bil Kristjan Medvešček (Blackthorn GT). Pri dekletih je zmagala Zarja Černilogar (Blackthorn GT) pred zmagovalko Cerknega, Madžarko Lillo Megyaszai, in Sašo Bevk (Pedal racing team).

Poročilo in vrstni redi na sloenduro.com

Pa še “kar tako” se je vozilo, testiralo kolesa, pa še teklo, plezalo, letelo, namakalo vesla v Sočo … Tudi zvečer ni bilo dolgčas, počitek pred tekmovanji je bil resno ogrožen. Luštno je bilo in ni šment, da ne bi moglo biti prihodnje leto še bolj. Zamisli je veliko in osrednje prizorišče na sotočju Soče in Tolminke, ki ga za kolesarji in tekači zavzamejo najprej metalci in potem punkovci, je prijazno. Veliko je tudi poslikanega in posnetega, tako da še kaj sledi.

www.soca-outdoor.com

Oglej si še
Fotogalerija SloEndura Tolmin
Video endura na festivalu Soča

Na uvodni fotografiji brata Braidot na 48 km dolgi trasi maratona, foto Matic Obid

Sledite nam