8. junija 2014

Slovenski tekmovalki sta danes povsem deklasirali tekmice in zasluženo osvojili zlato in srebro. Tanja Žakelj je v St. Wendlu ubranila naslov evropske prvakinje, Blaža Klemenčič pa bo v veliko zbirko medalj z največjih dirk dodala še današnjo v disciplini olimpijski kros.


Slovenski tekmovalki sta danes povsem deklasirali tekmice in v krosu evropskega prvenstva v Nemčiji zasluženo osvojili zlato in srebro. Tanja Žakelj je v St. Wendlu ubranila naslov evropske prvakinje, Blaža Klemenčič pa bo v veliko zbirko medalj z največjih dirk dodala še današnjo v disciplini olimpijski kros.

“Ta dirka mi je polepšala dan, življenje in vse skupaj,” je bila po dirki presrečna Tanja Žakelj. Drugič zapored je osvojila naslov evropske prvakinje, lani v Bernu na mokri progi z veliko tehničnimi odseki, danes v St. Wendlu pod žgočim soncem ter na tehnično povsem nezahtevnem krogu. V reprezentančnem dresu se je za naslov borila z Blažo Klemenčič, slednja je v srednjem delu dirke vodila, nato pa jo je Tanja ujela in skupaj sta vozili vse do zadnjega kroga. Tanja je napadla na dolgem vzponu in si priborila odločilno prednost. Tretje mesto je osvojila nekdanja svetovna prvakinja, Poljakinja Maja Wloszczowska.

“Na začetku smo vozile v preveliki skupini, v kateri nisem našla svojega ritma. Zato sem v drugem krogu napadla in naredila čistko. Za trenutek sem pomislila, da sem se že prehitro zagnala. Blaža je nato vodila, sama pa sem napadla ob napaki Engnove. Tudi na prejšnjih dirkah sem bila boljša proti koncu in zaupala sem vase, da bo tudi danes tako. Neverjetno se je razpletlo vse skupaj,” je še razložila nova stara prvakinja stare celine.

V začetku kvalifikacijskega obdobja za olimpijske igre v Riu torej izreden ekipni uspeh, saj sta dekleti povsem nadigrali na papirju navidez močnejše reprezentance, v katerih ne manjka olimpijskih in svetovnih prvakinj.

Tanja, danes v dresu reprezentance, sicer pa članica ekipe Unior Tools Team, se po naporni turneji vrača domov in bo prihodnji teden dirkala v Kamniku. Navdušenje nad zmago pa še dolgo ne bo pojenjalo, seveda prav tako ne med njenimi navijači, ki so znova navijali ob progi. Za konec je dodala še: “Poplačan je ves trud in vsa dobra volja, ki jo v to vlagam, kajti dobro se z dobrim vrača.”

Blaža, sicer članica nizozemske ekipe Felt Fenstraa Kenda, pravi: “Sem zelo zadovoljna, da imam z evropskih in svetovnih prvenstev tudi medaljo v krosu; dosedanje medalje so bile vse v maratonu. Kar se tiče evropskega prvenstva, imam zdaj komplet – zlato in bron v maratonu in sedaj srebro v krosu.
Vedela sem, da sem zelo dobro pripravljena. Na treningu sem krog odpeljala zelo hitro glede na čase iz štafete. Sicer sem že od začetka sezone dobro pripravljena, v Afriki sem mislila, da bom na podiumu, pa se je potem izkazalo, da sem vozila s počeno kostjo v rami. Avstralija ni bila v načrtu, mogoče je ta pavza celo koristila. Lani sem bila enako dobra na začetku, potem pa sem popustila na svetovnih pokalih. Tudi v Novo Mesto sem prišla dobro pripravljena, a sem bila po dirki zelo utrujena, potem pa je sledil še naporen teden do Albstadta. Ta teden sem si vzela drugače, res sem se spočila in cel teden sem se dobro počutila. Tudi proga mi je všeč, to je star način dirkanja, ni tehnična proga. Tudi vročina mi ne dela težav. Nisem pa vedela kakšna bo taktika, pričakovala sem napad Gunn-Rite. Velika skupina je bila dolgo skupaj, nato pa je v drugem krogu napadla Tanja, ki smo jo ujele. Sama sem napadla v tretjem, vozila sem na ‘kronometer’, saj sem vedela, da si lahko privozim prednost. Na koncu me je Tanja ujela, ni želela vleči, kar se mi je zdelo logično glede na to, da je branila majico in da je napadla. Sama sem vlekla, ker sem vedla, da ne smem popustiti in da se nama lahko ostale približajo. Srebra sem vseeno vesela, v krosu vsaka medalja šteje!”

Robert Pintarič, zadovoljni vodja slovenske reprezentance: “Verjetno je vsak selektor v olimpijskem športu vesel, če ima prvega in drugega na evropskem prvenstvu. Ni dosti športov, kjer bi lahko to ponovili.
Uspeh je toliko večji, ker smo majhna ekipa z malo denarja. Organizacija sama sicer ni na nivoju svetovnih pokalov, čisto z vidika logistike in spremljevalnih prireditev. Ampak zdaj vidimo samo dve medalji in slabe stvari lahko pozabimo.”

Dirko članov elite je dobil Francoz Julien Absalon pred Švicarjem Fabianom Gigerjem in Čehom Janom Škarniclom.

Vrstni red

Fotogalerija: Zgodovinska dvojna zmaga na EP v fotografijah

Na uvodni fotografiji od leve srebrna Blaža, zlata Tanja in bronasta Maja. Vse foto Grega Stopar.

Sledite nam