21. aprila 2014

Doslej največja slovenska odprava na singlespeed prvenstvo, tokrat evropsko, z enim samim ciljem – pripeljati prvenstvo v Slovenijo!

Sočasno s svetovnim pokalom v spustu in olimpijskem krosu v Cairnsu v Avstraliji se bo na stari celini, bolje rečeno na Severnem Irskem, v kraju Castlewellan, odvijalo evropsko prvenstvo v vožnji z enoprestavniki.

Na prvenstvo odhaja tudi slovenska ekipa, ne moremo zapisati reprezentanca, ker tovrstna prvenstva niso pod okriljem nobene izmed kolesarskih zvez, temveč so plod entuziastov ter podobno mislečih gorskih kolesarjev. Ti poleg tekmovanj naredijo tudi zelo pester animacijski, se pravi zabavni del, ki do neke mere prekaša tistega primarnega. Slovenska ekipa bo najštevilčnejša do sedaj. Pet tekmovalcev in tri spremljevalke. Kot slišimo s slovenskega tabora, ki je tik pred odhodom, naj bi na severu poskrbeli za nepozabno zabavo in morda privozili tudi kakšen dober rezultat, a na tovrstnih dirkah je rezultat postranskega pomena!

Na prvenstvo z le enim ciljem

Letošnja ekipa odhaja na Irsko z jasnim ciljem, naslednje leto pripeljati evropsko prvenstvo v Slovenijo. Lansko leto je bil na evropskem prvenstvu, ki je bilo v prvi polovici aprila v Kataloniji, le Šimen Tomori, ki je okušal slast tovrstnih prireditev. Poročilo v našem arhivu. Nekaj manj kot pet mesecev kasneje pa se je odvijalo svetovno prvenstvo Sloveniji najbližje do sedaj, v sosednji Italiji, v mestecu Cogne v Aosti. Poročilo Grege Stoparja.

Tja je odpotovala štiričlanska zasedba s spremljevalci. Naporen vikend se je končal z idejo, da bi lahko tudi Slovenci organizirali nekaj podobnega. Kriva je bila zabava v noči pred dirko, kjer so Slovenci pogumno nastopili proti kasnejšim zmagovalcem in dobitnikom svetovnega prvenstva 2014 Američanom, ki bodo dirko organizirali na Aljaski. In od septembra naprej je bilo dogajanje  v glavi slovenskih enoprestavniških junakov nekako v slogu: Atmosfera bi najbrž bila “taprava”, piva ne primanjkuje, za žur smo tudi, tako da so bile tiste prave sestavine že namešane. Potrebna je bila le realizacija.

Tako v Castlewellan potujejo z vložitvijo kandidature. Kandidata sta dva – Slovenija in pa italijanska Sicilija. Možnosti na stavnici so zaenkrat 50:50, tako da bo odločala zabava dan pred dirko. Naši so po besedah Danija Kovačiča pripravljeni. Založeni s hrano, hmeljevim sokom in velikimi zvočniki. Prav tako pa so našpičeni tudi Siciljanci, ki že na facebook strani evropskega prvenstva napovedujejo zmago.  Našim “kokoškam” jo lahko zagode le kakšna zakulisna igra, saj če malo bolj pogledamo zgodovino prvenstev ugotovimo, da je bilo svetovno leta 2011 že na Irskem, sedaj je tu še evropsko. In tudi svetovno prvenstvo je bilo lani v Italiji, tako da … Upajmo na najboljše.

Maškarada

Prej pravilo kot izjema so tudi maske oziroma najrazličnejše oprave – samo da ni klasičnih kolesarskih oblačil. Čelade so seveda obvezne. Vse ostalo pa je domišljija. Supermani, vitezi, Village People, vojaki, klovni, Playboy zajčice/zajčki, Asterixi in Obelixi, Batmani, in še mnogi drugi junaki. Vse to vidite na srečanjih oziroma dirkah z enoprestavniki. No, slovenska odprava gre letos na dirko enotna in to v slogu kokoške, s tem je povezan tudi slogan, s katerim želijo prepričati, da je prav, da bo naslednje prvenstvo v Sloveniji – Don’t be a chicken, Ride SS Slovenia, oziroma v poslovenjeni izvedbi – Ne bodi reva, vozi na enoprestavniškem prvenstvu v Sloveniji. Avtor logotipa je Matjaž Dekleva.

Vso srečo

Fantom in dekletom, tako tekmovalcem kot tudi spremljevalcem, želimo uspešno vložitev kandidature za naslednje leto in upamo, da jim uspe tudi na enoprestavniški zemljevid uvrstiti našo kokoško. S prizorišča, če le ne bo preveč naporno, pa pričakujemo tudi javljanje bodi si Danija ali pa Šimna. Drugače pa lahko podvige in vse ostalo spremljate tudi na domači facebook strani.

Uradna stran prvenstva in vse informacije: www.mountainbikeni.com/SSEC2014

Preberi še
Evropski zbor singlespeed čudakov 17. 4. 2013
SSWC: Prvenstvo z malo pravili in veliko zabave 17. 9. 2013

Sledite nam