Casio GShock
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
9. februarja 2019

Govorimo seveda o prvenstvu, ki bo avgusta 2023 združevalo prvenstva v kar trinajstih panogah oziroma disciplinah! Žal brez 4X. Tanja Žakelj zadržana.

Mednarodna kolesarska zveza (UCI) je objavila prizorišče prvega “mega” svetovnega prvenstva v kolesarstvuv avgustu 2023 bodo v Glasgowu in tudi drugod po Škotski dva tedna podeljevali naslove svetovnih prvakov in mavrične drese v kar trinajstih kolesarskih panogah!

Glasgow in Škotska že imata kar nekaj izkušenj z največjimi kolesarskimi dogodki. Fort William vsako leto gosti dirko svetovnega pokala v spustu, leta 2007 so imeli tam tudi svetovno prvenstvo. Bo tudi leta 2023 spust prav tam, 175 km od Glasgowa? Glasgow pa je prizorišče svetovnega pokala v dirkališčnem kolesarstvu, gostil je tudi kolesarske preizkušnje iger Commonwealtha leta 2014. Imajo velodrom Sira Chrisa Hoya in BMX center, tako da jim novih objektov ne bo treba graditi.

Pri pripravi in izvedbi teh kolesarskih iger bodo sodelovale organizacije UCI, EventScotland, Glasgow Life, UK Sport in British Cycling.

Takšna svetovna prvenstva bodo po svetu prirejali vsake štiri leta, vsakokrat leto pred olimpijskimi igrami. Naslednjič torej leta 2027.

Če se nisi čudil doslej, se boš morda ob branju alinej, katera prvenstva bodo združena v teh dveh tednih:
– cestno kolesarstvo (cestna dirka, vožnja na čas, ekipna vožnja na čas)
– parakolesarstvo
– dirkališčno kolesarstvo
– dirkališčno parakolesarstvo
– gorsko kolesarstvo – olimpijski kros
– gorsko kolesarstvo – spust
– gorsko kolesarstvo – maraton
– gorsko kolesarstvo – eliminator
– trial
– BMX prosti slog (park)
– BMX dirkanje
– dvoransko kolesarstvo (ciklobal, umetnostno kolesarjenje)
– gran fondo (amatersko cestno SP)

Pravzaprav od panog v UCI manjka le ciklokros, ki je zimska discplina!

Za lažje razumevanje smo dodali nekaj svojih neuradnih komentarjev v oklepaje. Bi znal kdo našteti, koliko kompletov kolajn bodo podelili? Res je, ne vemo vsega, niti tega, če bo šlo le za elitne kategorije ali še mlajše člane, morebiti mladince in mladinke …

MTB so šteli štirikrat, da so prišli do številke 13, saj so discipline zelo različne in so že doslej imele ločena prvenstva. 4kros, v katerem smo Slovenci že imeli svetovnega prvaka, pa žal ni omenjen.


Štart članic v krosu na lanskem EP v Glasgowu s Tanjo Žakelj na desni, foto UEC

Tanja je zadržana

Tanja Žakelj je bila edina slovenska udeleženka v gorskem kolesarstvu na lanskem evropskem prvenstvu v Glasgowu, ko so združili cestno, gorsko, dirkališčno in BMX kolesarstvo. Pa še gimnastiko, plavanje, veslanje, triatlon in golf!

Kako je njej všeč zamisel o toliko kolesarskih tekmovanjih na kupu?

“Iskreno rečeno sem zelo nevtralna glede teh združevanj, če pa bi morala glasovati, bi glasovala proti,” s Tenerife, kjer je na treningu, sporoča Tanja. “Nisem navdušena nad novico, sprejmem jo pa brez pritoževanja – navsezadnje se tekmovalci pripravljamo na ‘svojo’ dirko ne glede na dogajanje zraven. Mi je pa zaenkrat najbolj všeč izvedba SP v MTBju, ki združuje XC, DH in trial, pa mogoče še 4X in eliminator. Z lanskega EP v Glasgowu nimam posebnih vtisov, razlika je bila zgolj ta, da sem si čas pred dirko krajšala z ogledi prenosov ostalih tekmovanj.”

Objava na uci.org

Sledi #scotland2023

Uvodna fotografija EP Glasgow 2018

Preberi še
EP Glasgow: Evropska prvakinja Jolanda Neff, Tanja 12.

Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam