Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
18. maja 2020

Preverili smo utrip trgovine s kolesi v Sloveniji v zadnjih dveh mesecih. Zaprtje trgovin, reševanje s spletno prodajo in servisi, nato pa bum, da trgovci še danes ne pridejo do sape.

Sredi marca je udarilo kot strela z jasnega. Tudi v kolesarske trgovine. Vse zaprto zaradi ukrepov za zajezitev epidemije. Nas lahko reši spletna prodaja? Kdaj bomo odprli trgovine? Bomo še dobili kaj koles, opreme? Ali naj raje odpovemo že naročeno?

Precej negotovo, zlasti za tiste z višjimi fiksnimi stoški in krediti.

Nekateri so se hitro znašli s servisi, z varnim prevzemom koles v servisu ali na domu, čeprav omejitve niso bile čisto jasno zapisane. Drugi so stavili na spletne trgovine.

Po tem, kaj vse se jim je v poslovanju zgodilo v zadnjih dveh mesecih, smo povprašali nekaj slovenskih trgovcev, od velikih do malih ter veletrgovcev. Za vse je držalo, da imajo te dni toliko dela, da nimajo časa odgovarjati! Kot ste verjetno tudi sami opazili ob obisku kolesarske trgovine, posel cveti. Morda bolj kot kdaj koli. Ljudje so se v času karantene spomnili, kako lepo je biti v naravi. Pa še dopust znajo preživeti doma ali kje po Sloveniji in kaj je lepšega, kot to storiti s kolesom.

Rast in padec

Prikopali smo se do podatkov, da je bila do sredine marca prodaja pri vrsti trgovcev nekaj višja kot v istem času lani. Takrat pa je strmo padla in dober mesec dni so za promet skrbele le spletne trgovine. Marsikateri trgovec brez spletne trgovine (da, še jih je nekaj) pa je odpovedal že oddana naročila.

Promet v spletni trgovinah se je povečal tudi za desetkrat, a vseeno se je malokateri trgovec približal prometu, ki bi ga naredil ob odprtih vratih trgovine.

“Ko smo zaprli trgovino, smo hitro uredili spletno prodajo in hitro se nam je obrestovala,” vendarle pravi Dean Podgornik iz solkanske trgovine Kult. “Skupaj z nujnim servisom smo že v aprilu izenačili prihodke iz lanskega aprila.”

Dan D: 20. april

In ko so se trgovine v ponedeljek 20. aprila odprle, je prodaja eksplodirala.

“V trgovinah, ki jih oskrbujemo, se je prodaja z odprtjem trgovin izredno dvignila. Verjetno tudi zato, ker še niso odprli trgovin v nakupovalnih središčih, zato so ljudje drli v naše trgovine,” pravi Maja Virnik iz Proloco trade, največjega distrubuterja za kolesa in opremo pri nas.

“V maju smo prodajo glede na lanski maj povečali za 100 odstotkov,” pove Podgornik.

Kolesa, predvsem nižjega cenovnega razreda (nižjega za resne kolesarske trgovine) in e-kolesa, otroška in ženska kolesa, tudi veliko servisa … Le pri opremi zaenkrat nič posebnega. Takšne so tudi izkušnje pri Extreme Vitalu, največjemu trgovcu v slovenski kolesarski maloprodaji.

“Pri dražjih kolesih je mogoče čutiti manjši upad v primerjavi s prejšnjim letom, a to se lahko poravna v naslednjih mesecih in dejansko ne bo razlike,” razmišlja Nejc Bole iz ajdovskega Kamplca.

Kaj sledi?

Predvsem letos ne računajte na posezonska znižanja! Koles bo namreč skoraj zagotovo zmanjkalo, vsaj številnih modelov. Nekateri so razprodani že danes, še bolj bo težava vidna v juniju. “Koles ne bo,” ugotavlja Maja Virnik. “V Aziji manjkata dva meseca proizvodnje, zato bo na tržišču manj koles.”

Vsaj to srečo smo imeli v Sloveniji, da smo trgovine odprli med prvimi in da nam večji trgi niso “pokradli” koles iz skladišč … Špance, Francoze, in Italijane smo precej prehiteli, Nemce za teden dni.

Po šoku torej skokovita rast, vprašanje pa je, kakšne bodo zaradi motenj pri dobavi številke prodaje ob koncu leta.

Simon Jesenko iz škofjeloške trgovine Etapa razmišlja takole: “Največji izziv bo, koliko si bomo trgovci upali naročiti za naprej, glede na negotovo stanje, ker vemo, da se v kolesarstvu naroča vse za naprej – kar naročiš, to dobiš … Kolesa, oblačila, čevlji oziroma kar z večino stvari je tako.”

Koronavirus nas je ustavil in nam dal misliti. Tudi kaj dobrega bo iz tega in kolesarskih kilometrov bo očitno še več. Ne le pri nas, podobna poročila prihajajo tudi od drugod po Evropi ter iz Velike Britanije ter ZDA. Ni nujno, da se bodo srečno izvlekli čisto vsi igralci kolesarskega trga, a večini zaenkrat ne kaže slabo. Vsekakor bolje kot športu, prirediteljem, tekmovalnim ekipam, turizmu in konec koncev medijem, kot je mtb.si …

Preberi še
Kako je s treningi in kdaj spet štartne številke na krmila?
V ponedeljek odprejo kolesarske trgovine in servise

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam