Petrópolis, Nino Schurter
12. aprila 2022

Med prizorišči zopet Južna Amerika, deževni gozd in tereni, ki jih v svetovnem pokalu že dolgo nismo videli. Brazilci so se izkazali za odlične gostitelje.

Avstralkin prvenec

Če je imela Rebecca McConnell na zadnji dirki lanske zanjo zelo uspešne sezone smolo, potem so se ji na uvodni dirki letošnjega svetovnega pokala poklopile vse zvezde in je v eni najrazburljivejših dirk v olimpijskem krosu zadnjih let pokazala, da doživlja drugo pomlad. Rebecco McConnell je pred tremi sezonami, ko je bila še “privatnica” in sta z možem in trenerjem Danielom le stežka krila stroške tekmovanj, pod svoje okrilje vzela ekipa Mondraker Primaflor. Čeprav se ji je zlato izmuznilo že na svetovnem prvenstvu leta 2020 v Leogangu, kjer je bila Pauline Ferrand Prevot premočna in jo je tik pred ciljno črto prehitela še Eva Lechner, je v zadnji sezoni in pol nizala vrhunske rezultate. Zdaj je končno dočakala prvo zmago v svetovnem pokalu in z njo poplačala ves trud preteklih sezon.

Švicarjevih 33

Je kdo večji od Nina Schurterja? Sedaj zagotovo ne! Če je Švicar rekorder po naslovih svetovnega prvaka v olimpijskem krosu, devet jih ima pod pasom, potem mu je do popolnosti manjkalo še število zmag v svetovnem pokalu. Od zmage v Les Getsu leta 2019, ko je Ninu uspelo zmagati dvaintridesetič, je vse do Petropolisa lovil triintrideseto zmago in s tem izenačenje s Francozom Julienom Absalonom. To mu je mesec dni pred 36. rojstnim dnem tudi uspelo. Nino je do triintridesete zmage v karieri prišel na čisto enak način kot do tiste v Albstadtu leta 2016, ko je na ciljni črti prehitel prav Absalona!

Kratki kros in 20 minut preobratov

Zmagovalca moške in ženske preizkušnje sta v cilj prišla z enakim časom. Ura se je ustavila pri 19 minutah in 55 sekundah. Razlika je bila le v tem, da so moški prevozili 7 krogov po 1400 metrov, ženske pa krog manj. Proga kratkega krosa je bila skoraj zagotovo najboljša, odkar je ta format dirkanja del svetovnega pokala.

Posnetka obeh dirk najdeš na Red Bull TV.

Na naslovni fotografiji N1N0 Schurter. Foto Bartek Wolinski / Red Bull Content Pool

Preberi še

Petrópolis: Morda najlepša kulisa svetovnega pokala

Sledite nam