14. aprila 2014

Na zahtevni preizkušnji Enduro 3 camini nad Trstom slovenske zmage v vseh kategorijah. Peršak, Medvešček in Rutar razred zase.

Uvodno tekmo serije SloEnduro 2014, Enduro 3 Camini nad Trstom, sta dobila Vid Peršak in Ana Zupan. Organizatorji so lepo začinili progo z novimi etapami, ki so tekmovalce popeljale tudi v Slovenijo. Z več kot 40 km dolžine in skoraj 1500 m višinske razlike utegne biti ena težjih dirk letošnje sezone. Prolog in pet hitrostnih preizkušenj je le devetnajsterica od več kot 150 udeležencev opravila v skupnem času pod 20 minutami. Na koncu dneva so odločale sekunde.

Peršak od padca do 5-sekundne prednosti

V moški konkurenci je po sobotnem prologu in nedeljskih petih etapah s časom 17 minut in 47 sekund svojo prvo absolutno zmago v SloEnduru osvojil mladinec Vid Peršak (Orbea Geax), ki je blestel že v lanski uvodni sezoni, tokrat pa je že v uvodu napovedal boj za sam vrh. Z dobrimi 5 sekundami zaostanka mu je sledil državni prvak Kristjan Medvešček (Blackthorn GT), še dodatnih 6 sekund več zaostanka si je na tretjem mestu nabral lani prvi skupni zmagovalec SloEndura Nejc Rutar (Unior Tools Team). Najhitrejšo peterico sta z že nekaj več zaostanka zaključila Nace Krivonog (Orbea Geax) in Peter Mlinar (Blackthorn GT).

Vid je nastop začel katastrofalno, s padcem v prvih sekundah sobotnega prologa. “Ja, res zmagovalno, v prvi ‘ridi’ v prvo drevo, haha. Slab začetek, naprej pa mi je šlo brez napak in posebnosti. Lepa, tekoča dirka,” je povedal še ne 18-letni Korošec, ki je tudi dovolj pripravljen za tako dolgo preizkušnjo. “Bolje sem pripravljen kot lani in z dolžino nisem imel težav, zame je bila ravno prav dolga. Sicer pa letos tudi navzdol ne grem ‘na smrt’ tako kot lani, manj tvegam, ves čas na 90 odstotkih.”
Sezona SloEndura bo še dolga in Vid še niti ne razmišlja, kje bo končal v skupni razvrstitvi: “Nimam nobenih posebnih apetitov, uživat je treba na kolesu, rezultat pa že pride.”

Ana Zupan je dirkala z živci

V ženski konkurenci je že v sobotnem prologu največ pokazala lanska zmagovalka tekme nad Trstom in skupna zmagovalka serije SloEnduro, Ana Zupan (Energijateam.com), a le s pičlo prednostjo pred novinko Urško Kovče (Energijateam.com). V nedeljskih petih etapah je Zupanova vodstvo uspela še nekoliko povečati in je na koncu prepričljivo zmagala. Z minuto in 12 sekundami zaostanka ji je sledila druoguvrščena Nina Rupnik (Orbea Geax), ki pa je za le 4 sekunde uspela ubežati Prisci Castlunger (Rideaway ASD) na tretjem mestu. Peterico najhitrejših žensk sta zaključili Kovčetova in Saša Bevk (Pedal Racing Team).

“Vso dirko sem bila malo živčna, a mi bo uspelo ali ne,” je v cilju povedala Ana. “Vmes tudi nisem imela podatkov, kakšne so razlike, ali sploh še vodim. Čez zimo nisem uspela toliko trenirati, kot bi si želela, zato mi ni bilo lahko, na koncu me je že pobiralo. Zame je bila to ena najtežjih dirk doslej.”

Slovenci na vrhu v vseh kategorijah

V konkurenci mladincev je prepričljivo slavil Peršak pred Gregom Žvanom (Orbea Geax) in Janom Štucinom (Pedal Racing Team).
Med veterani do 40 let so bili najhitrejši Robert Kordež (Oreba Geax), Damiano Rossa (A.S. Dilettantistica) in Jaka Tancik (Energijateam.com), nad 40 pa Primož Štrancar (Orbea Geax), David Taucer (Federclub Trieste) in Sergio Emili (A.S.D. 360mtb).
 
Serija SloEnduro se nadaljuje na slovenskih tleh, s tekmo Enduro Cerkno 17. in 18. maja.

Vrstni red Enduro 3 Camini, absolutna razvrstitev
1. Vid Peršak (Orbea Geax) 17:47,08
2. Kristjan Medvešček (Blackthorn GT) +05,64
3. Nejc Rutar (Unior Tools Team) +11,17
4. Nace Krivonog (Orbea Geax) +42,53
5. Peter Mlinar (Blackthorn GT) +48,17
6. Primož Štrancar (Orbea Geax) +49,81
7. Max Leitsberger (Avt, lei-power.com) +52,22
8. Robert Kordež (Orbea Geax) +56,78
9. Tilen Leban (Blackthorn GT) +1:12,78
10. Nicolò Ferrazzo (Ita, Team Rudy Project – Pedali di Marca) +1:15,49

Ženske
1. Ana Zupan (Energijateam.com) 22:38,94
2. Nina Rupnik (Orbea Geax) +1:11,73
3. Prisca Castlunger (Ita, Rideaway ASD) +1:15,95
4. Urška Kovče (Energijateam.com) +1:40,82
5. Saša Bevk (Pedal racing team) +1:56,65

Vrstni redi na sloenduro.com

www.sloenduro.com

Preberi še
Napoved … vsega, kar se začenja ta vikend
11. 4. 2014
V Trstu Avstrijec pred Rutarjem in Krivonogom 7. 4. 2013
SloEnduro: Video 3 Camini 15. 4. 2013

Na uvodni fotografiji Vid Peršak, vse foto Nejc Bole/Kamplc

Sledite nam