13. avgusta 2018

Na klasični kanadski postaji svetovnega pokala Slovenka tik za prvo deseterico. Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing.

Na klasični kanadski postaji svetovnega pokala Slovenka tik za prvo deseterico. Poročilo ekipe Unior/Devinci Factory Racing.

Predzadnja dirka letošnjega svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu je prinesla nov vrhunski rezultat za Tanjo Žakelj – 12. mesto v Mont-Sainte-Anne v Kanadi. Dirka na izrazito tehnični progi in pod žgočim soncem je bila težka od štarta do konca, Tanja pa je pokazala izreden štart in dober zaključek, vmes pa je bila prisiljena tudi malo popustiti.

Mont-Sainte-Anne je prava klasika v koledarju svetovnega pokala v gorskem kolesarstvu, na tem prizorišču se dirka praktično od začetka tekmovanj v tem športu, nov vrhunec v tri desetletja bogati zgodovini tekmovanj in festivalov pa bo zagotovo člansko in veteransko prvenstvo prihodnje leto. Proga za olimpijski kros je zagotovo med bolj tehničnimi in fizično zahtevnimi, še posebej v hudi vročini. Tanja Žakelj je na srečo tekmovalka z zelo prijateljskimi odnosi s tem prizoriščem in progo, tukaj je dosegla tudi nekaj svojih najboljših rezultatov. Danes je bila 12., v skupnem seštevku pa je napredovala na 15. mesto.

“Dirka je bila zelo solidna, proga mi je res všeč. Malo drugače je bilo zaradi utrujenosti po prihodu iz Glasgowa in evropskega prvenstva; sprva nisem našla pravega občutka. Po kratkem krosu je bilo sicer že precej bolje,” je povedala Tanja in dodala: “Danes sem kar lepo razporedila moči čez dirko. Nekje sem ujela lepši ritem, drugje sem pač delala napake. Kakorkoli razmišljam moram biti z dirko kot celoto zadovoljna. Zagotovo pa moram pogledati kaj še lahko storim, da naredim še kakšen korak naprej v tej sezoni.”

Tanja si zdaj zares zasluži pošten počitek, po torkovem evropskem prvenstvu in petkovem kratkem krosu – na katerem je osvojila 14. mesto – je bila danes to že njena tretja velika dirka v tednu dni.


Tu z Američanko Erin Huck

Vsaj na štartu se utrujenost ni poznala, Tanja se je silovito pognala takoj ob štartnem signalu. “Štart je bil odličen, nikjer se nisem zatikala in držala sem stik z najboljšimi. Zagotovo je bilo pomembno, da sem si na kratkem krosu priborila štart iz druge vrste. Sam kratki kros in prilagojeni treningi mi pomagajo k temu, da sem izboljšala štart,” je napredek v tem elementu komentirala Žakljeva.

Po 9. mestu v štartnem krogu je sledila razburljiva dirka s trenutnimi uvrstitvami v drugi deseterici. Po slabšem srednjem delu dirke je znova napredovala, poleg vzponov pa so bili najhujši odprti travnati odseki, kjer je bilo vroče kot v kotlu. Tanja je zato ubrala enostavno taktiko in skušala te odseke prevoziti čim hitreje, na tehničnih odsekih pa tako ali tako ni imela večjih težav. Ob vstopu se je spogledovala s končnim 11. mestom, s čemer bi izenačila svojo najbolljšo letošnjo uvrstitev, a na koncu vendarle morala priznati premoč Američanki Davisonovi.

Tanja Žakelj je opis dirke zaključila z naslednjimi besedami: “Zagotovo sem imela veliko dobrih trenutkov, še posebej v prvem delu dirke, ko me je prehitela Lea Davison in je imela dober tempo, ki sem ga lahko držala. Skupaj sva takoj precej napredovali. Mogoče sem kasneje plačala prehiter štart, vseeno pa težko rečem, v čem so razlogi za slabše dele. Na tako zahtevni progi se zagotovo dogajajo napake, brez tega ne gre.”

Na predzadnji dirki svetovnega pokala je Tanja dosegla nov zelo soliden rezultat, še vedno pa manjka želena uvrstitev v prvo deseterico. V skupnem seštevku svetovnega pokala je Žakljeva napredovala na 15. mesto.

www.uniordevinci.com

Posnetek dirke na redbull.tv

Fotografije Grega Stopar

Preberi še
MSA: Zmagovalca krosa Neff in Flueckiger, Tanja 12.

MSA: Velika vrnitev Jureta Žabjeka

Sledite nam