Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Ride Loose Riders Freestyle Giant
9. avgusta 2019

Kvalifikacije pred predzadnjo dirko svetovnega pokala v letošnji sezoni tudi s štirimi slovenskimi spustaši. Gomilšček in Hrastnikova v deseterici, Jure ujel finale, Luka žal ne.

Da je proga v švicarskem Lenzerheideju tehnično zahtevna in nič kaj prijazna do koles, vemo. Je pa tudi hitra in potrebno je biti natančen, tako pri izbiri linij kot tudi pri dolžini skokov. V moški kategoriji je bilo med prvim in osemdesetim na skoraj tri minute dolgi progi le 16 sekund razlike, med prvim in desetim dobre štiri. To govori o izredni izenačenosti tekmovalcev in da o samem vrhu odločajo desetinke.

Na kvalifikacijah so nastopili štirje Slovenci. Pri damah povratnica po poškodbi Monika Hrastnik, pri mladincih odlični Žak Gomilšček, pri članih pa “delno” sanirani Jure Žabjek in Luka Berginc.

Moški

S progo v Lenzerheideju se je najhitreje spoprijateljil Britanec Danny Hart (Madison Saracen Factory Team). S časom 2:51,242 je bil le 0,106 sekunde hitrejši od vodilnega v svetovnem pokalu Francoza Loica Brunija (Specialized Gravity), tretji je bil Avstralec Troy Brosnan (Canyon Factory Downhill Team), ki je zaostal 0,835 sekunde. Južnoafričan Greg Minnaar (Santa Cruz Syndicate) je bil četrti, Francoz Amaury Pierron (Commencal / Vallnord) peti, njegov rojak Loris Vergier (Santa Cruz Syndicate) pa šeti. Odlično je vozil tudi Američan Dakotah Norton (Unior/Devinci Factory Racing), ki je osvojil osmo mesto.

Jure Žabjek (Unior/Devinci) je z zaostankom 10,667 sekunde osvojl 47. mesto, Luka Berginc (KK Črn trn) je na 85. mestu zaostal 17,364 sekunde in jutri v finalu ne bo nastopil.

Ženske

Še ena kvalifikacijska zmaga za Avstralko Tracey Hannah (Polygon UR). S časom 3:25,364 je za 1,936 sekunde prehitela Nemko Nino Hoffmann, tretje mesto je osvojila zmagovalka iz Doline sonca Francozinja Marine Cabirou (Scott Downhill Factory), ki je zaostala 3,435 sekunde.

Monika Hrastnik (Dorval AM) je dosegla osmi čas, zaostanek za Avstralko pa 13,726 sekunde.

“To je bila varna vožnja z napakami,” je povedala Monika. “Nekaj je še ostalo za poskakat za jutri, danes sem še pazila na gleženj. Zaostanek pa se izboljšuje. Zaradi lanske poškodbe tukaj je bilo kar težko štartati. Zdaj je to za mano, tako da jutri gas. Upam, da ostane proga suha.”

Mladinci

Prvi se je na progo podal Žak Gomilšček (Sinter Brakes Team) in prišel v cilj s časom 3:09,732. Na koncu kvalifikacij je njegov čas zadostoval za 10. mesto in zanesljivo uvrstitev v jutrišnji finale. Še eno kvalifikacijsko zmago je zabeležil Francoz Thibaut Daprela (Commencal / Vallnord). Njegovemu času 3:00,459 se je najbolj približal Avstralec Kye A”Hern (Canyon Factory Downhill Team). Zaostal je 2,525 sekunde. Tretji je bil Kanadčan Seth Sherlock, ki je za Daprelo zaostal za 5,206 sekunde.

Žak: “Pred kvalifikacijami sem bil zelo živčen, začel sem zelo počasi, ker nisem hotel pasti. Potem sem mislil, da grem prepočasi in ne bo zadosti, zato sem začel hiteti in delati veliko napak … Ampak sem zelo zadovoljen z rezultatom in komaj čakam na jutrišnjo dirko.”

Mladinke

Tudi v Švici nič novega. Na prvem mestu po razvrstitveni vožnji Avstrijka Valentina Höll (Sram TLD Racing). Njen čas 3 minute 34 sekund in 755 tisočink. Z 8,261 sekunde zaostanka na drugem mestu Američanka Anna Newkirk (Sram Young Guns Racing). Tretje mesto je s skoraj tridesetimi sekundami zaostanka zasedla Francozinja Nastassia Gimenez.


Vrstni redi 

Naslovna fotografija z Žakom med zelenjem. Foto Klemen Humar

Preberi, oglej si še
Lenzerheide: Spustaški rodeo s Finnom Ilesom
Lenzerheide: Po progi z Benom in Finnom
Ta vikend: Svetovni pokal se seli v Švico

Furam zase
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
Sledite nam