17. avgusta 2015

Slovenski prvak spet na stopničkah v evropski DH seriji iXS na Češkem, Vauh v superfinalu 14., Monika Hrastnik najhitrejša Slovenka na 8. mestu.

Tekmovalec Unior Tools Teama in slovenski prvak v spustu Jure Žabjek je na četrti dirki evropske serije v spustu iXS European Downhill Cup v Špičaku na Češkem zasedel tretje mesto. Zaostal je le za dvema Nemcema: zmagovalcem Johannesom Fischbachom, ki je maja dobil že prvo dirko v Kranjski Gori, ter drugouvrščenim Jasperjem Jauchom. V kvalifikacijah je bil drugi za Fischbachom in pred Jauchom.

Po svoji prvi uvrstitvi v finale svetovnega pokala v Lourdu, tretjem mestu v superfinalu v Kranjski Gori, poškodbi zapestja in naslovu državnega prvaka je po okrevanju in treningu tako 19-letni Ljubljančan dodal še eno uvrstitev na stopničke na progi, kjer je lani z drugim mestom prvič prišel do njih. V razvrstitvi serije je zdaj četrti, ob novi osvežitvi lestvice UCI (na kateri še ni tudi državnega prvenstva) pa se bo v prvič zavihtel v prvo stoterico.

Jure o svojem nastopu: “Proga je vsako leto zelo podobna. Na nekaterih delih je zelo zaprta in počasna. Tokrat je bila prašna in drseča vse do finala, pred katerim je začelo deževati. Na progo sem se odpravil z zadržkom, saj nisem vedel, kakšna je situacija po nalivu.”

Miran Vauh (Črn trn) je bil v kvalifikacijah šesti, v superfinalu pa je imel manj uspešen nastop, končal je na 14. mestu.

V superfinalu je nastopil tudi hrvaški prvak Nikola Klačinski in končal na 30. mestu.

Jan Cimperman (MTB Trbovlje) je bil za domačinom Jakubom Rihom drugi najhitrejši v finalu članov. 8. je bil Miha Ivančič (Avče), 14. Vid Kovač (Črn trn), 18. Aleš Virtič (Supertrail 79), 20. Jernej Cokan (MTB Trbovlje), 25. Jure Cindro (Rajd Funsports), 57. Dominik Gabršček (Avče) in 92. Klemen Golmajer (MTB Železnik).

V finalu žensk je bila najhitrejša Veronika Widmann z Južne Tirolske, najhitrejša Slovenka je bila Monika Hrastnik (Črn trn) na 8. mestu, Špela Horvat (Uni team) je bila 10. in Eva Horvat (Spank) 14.

Med mladinci je bil Luka Berginc (Črn trn) 13. in Aljoša Mlakar (Rajd Funsports) 14.

Finale serije bo med 18. in 20. septembrom v Leogangu v Avstriji, še prej pa so na vrsti finale svetovnega pokala v Val di Sole (že ta konec tedna), DH Sor’ca za slovenski pokal ter svetovno prvenstvo v Andori.

Vrstni red superfinala
1. Johannes Fischbach (Nem, Ghost RRP) 3:08,95
2. Jasper Jauch (Nem, Liteville) +2,53
3. Jure Žabjek (Slo, Unior Tools Team) +3,45
4. Slawomir Lukašik (Pol, NS Bike ProFro) +6,52
5. Jan Čepelak (Češ, Bikestrike.com) +7,14
6. Petr Tresnak (Češ, Bikestrike.com) +7,73
7. Joshua Barth (Nem, Solid Reverse) +8,55
8. Pablo Seewald (Arg, RadSportFrei) +8,57
9. Johann Potgieter (JAR, Radon) +9,37
10. Konstantinos Adriotis (Grč) +9.68

14. Miran Vauh (Črn trn) +11,32

Vrstni redi 

www.ixsdownhillcup.com

Fotogalerija Miha Skrta:
iXS Euro DH Špičak: Fotogalerija

Na uvodni fotografiji najhitrejša trojica, od leve Jauch, Fischbach in Žabjek. Eks velja! Foto extreme-pics.de / Thomas Dietze.

Sledite nam