17. maja 2015

Članska zmagovalca Nemec Fischbach in Švicarka Capellarijeva, Vauhu v malem finalu drugi čas dneva.

V današnjem finalu prve letošnje dirke evropske serije iXS European Downhill Cup v Kranjski Gori je bil tako kot v včerajšnjih kvalifikacijah v moški članski kategoriji elite najhitrejši nemški prvak Johannes Fischbach. Med njega in najitrejšega Slovenca Jureta Žabjeka pa se je vrinil poljski prvak Slawomir Lukašik. Jure, ki je bil včeraj drugi, je prvi “superfinale” v zgodovini serije tako zaključil na tretjem mestu, mesto za njim pa se je uvrstil njegov kolega v ekipi Unior Tools Team Žiga Pandur. Tretji Slovenec med 31 superfinalisti Aleš Virtič je bil 17.

Med preostalo dvestoterico članov, ki je šla na progo prej, v takoimenovanem “malem finalu”, je bil daleč najhitrejši slovenski prvak Miran Vauh (Črn trn), ki je bil včeraj v kvalifikacijah kar trikrat na tleh in tako ni prišel med superfinaliste. Mirijev čas bi v superfinalu pomenil celo drugo mesto … V prvi deseterici malega finala sta bila še Jernej Cokan in Jan Cimperman (oba MTB Trbovlje Specialized) na 7. in 8. mestu.

Superfinale? Če vprašate mene, so z novostjo le razdelili štartno listo in iz boja za prestiž odrinili mladince, dali pa so tudi malce več veljave ženskam, ki gredo zdaj na progo tik pred superfinalisti. Recimo, da je nekaj zanimivosti v taktiki za preboj v superfinale, ki je Miri tokrat žal ni premogel.

Med ženskami je zmagala Švicarka Carina Capellari, Slovenki sta s padci končali nekaj nižje, kot sta si želeli – Monika Hrastnik (Črn trn) na 13. in Špela Horvat (Uni team) na 14. mestu.

Dirka mladincev je bila drugače kot doslej ločena od članske, le točke UCI bodo razdelili bo absolutni razvrstitvi članov in mladincev. Zmagal je Francoz Benoit Cougoreux, najhitrejši Slovenec je bil Luka Berginc (Črn trn) na 5. mestu.

Naslednja dirka serije bo 19. in 20. junija v Schladmingu. Škoda, da letos pod Vitrancem ne bomo videli še dirke slovenskega pokala. Proga se je izkazala!

Preberi še
iXS Euro DH Kranjska Gora: Še uradni video
Štirikrat video s spusta iXS v Kranjski Gori
Žabjek v kvalifikacijah le za Fischbachom
S proge evropskega pokala v Kranjski Gori

Vrstni red superfinala (moški elite)
1. Johannes Fischbach (Nem, RRP Ghost) 2:39,71
2. Slawomir Lukašik (Pol, NSbike FroPro) +0,87
3. Jure Žabjek (Slo, Unior Tools Team) +1,76
4. Žiga Pandur (Slo, Unior Tools Team) +3,06
5. Benoit Coulanges (Fra, ROC VTT Oz-En-Oisans) +3,40

17. Aleš Virtič (Slo, Supertrail) +7,67

Vsi vrstni redi

www.ixsdownhillcup.com

Na uvodni fotografiji najhitrejša trojica superfinala, od leve Lukašik, Fischbach in Žabjek, spodaj Jure v akciji. Obakrat foto Klemen Humar.

Sledite nam