Valamar SI 2021
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
4. maja 2019

Zaradi zelo slabe vremenske napovedi za nedeljski finale so bili organizatoriji danes poleg kvalifikacij primorani izpeljati tudi finalne obračune. V superfinalu žal brez Slovencev, a z odličnim tretjim mestom Marka Niemiza v kategoriji do 19 let!

Kranjska Gora je gostila drugo dirko evropskega pokala iXS v spustu. Slaba vremenska napoved za nedeljo je organizatorje že v soboto prisilila tudi v izvedbo finala. Tako so imeli tekmovalci in tekmovalke poleg treninga na razmočeni in drseči progi v sobotnem programu še kvalifikacije in finalne preizkušnje.

Zmagovalci po kategorijah

Moški elite, superfinale: Najbolje se je na kranjskogorski drsalnici znašel Avstrijec Kevin Maderegger, sicer tekmovalec v enduru, ki je v spustu začel nastopati – pred dvema tednoma! Zmagal je s časom 3 minute 4 sekunde in 9 desetink. Sekundo in 7 desetink zaostanka si je nabral Švicar Constantin Ruetsch (IXS Gravity Union), tretje mesto pa je z nekaj manj kot petimi sekundami zaostanka osvojil Evensen Brage Vestavik (MS Mondraker Team).

Tokratni super finale je minil brez slovenskih tekmovalcev, sta pa v njem nastopila Hrvata Noa Radolović in Ivan Bašić (oba v dresu hrvaške reprezentance). Noa je osvojil 27., Ivan pa 32. mesto.


Noa Radolović na treningu. A “nesrečna” številka 13 mu je prinesla 27. mesto v superfinalu.

Moški elite, mali finale: Zmaga v ekipo Sinter Brakes. Najhitrejši je bil Rudi Pintar, ki je super finale zgrešil le za sekundo. Njegov čas v malem finalu pa 3 minute 22 sekund in dve desetinki. Ta bi Rudija v superfinalu pripeljal na 16. mesto. Na drugo mesto se je uvrstil Nemec Johann Brunner (ZoneProfiRiders), na tretje pa Dominik Kvapil (OFBIKE Scott Team). Enajsto mesto je osvojil Jošt Štrucelj (ŠKD Pank Kura).

Rudi Pintar: “Včeraj je bila proga mastna in kar težka, vendar so mi šli prvi trije spusti odlično, v četrtem pa sem nekoliko pretiraval in me je dvakrat konkretno razmetalo. Danes pa čista loterija. Proga je bila kot drsališče. Vedel sem, da lahko pridem v super finale, a se je že v prvem gozdu vse končalo, saj sem letel preko krmila in v drevo. Spodnji del sem odpeljal odlično, a bil v cilju razočaran, ko sem videl, da sem superfinale zgrešil le za sekundo. Drugače pa sem z dirkaškim vikendom kar zadovoljen!”


Najhitrejših 5 moških

Ženske elite: Zmaga v Švico k Lei Rutz (iXS Gravity Union), ki je s časom 4:05,850 v finalni vožnji konkurenco ugnala za krepko več kot 20 sekund. Na drugo mesto se je uvrstila Italijanka Alessia Missaggia (Team Zanolini Bike), na tretje se je uvrstila Silja Froelich (RC 50 Erlangen).

Pro U19: Zmaga na Finsko. Najhitrejši je bil Rainio Onni (Saracen SportSource). Njegov čas pa 3 minute, 8 sekund in 5 desetink. Na drugo mesto se je uvrstil Hannes Lehmann (MRC Saracen Racing Team), odličen tretji pa Marko Niemiz (Sinter Brakes Team), ki mu je do zmage zmanjkalo dobre štiri sekunde. Žan Pirš (Sinter Brakes Team) je po poškodbi in uspešni rehabilitaciji osvojil 14. mesto. Vidian Šalehar Rihtar (Wolf Racing Team) pa dirke ni končal.

Marko Niemiz: “Z rezultatom sem zadovoljen, čeprav sem v finalnem nastopu storil veliko napak. A se mi zdi to kar normalno, glede na to, kakšne so bile razmere. Verjetno je to ena najbolj zahtevnih dirk v moji karieri in sem vesel, da sem jo sploh preživel. Proga je bila splzka, dirko pa bi z eno besedo opisal kot loterija!”


Najhitrejših 5 deklet

Pro U19W: Edina finalistka je bila Samanta Pesenti (Team Zanolini Bike)

Pro U17: Prvo mesto je s časom 3 minute 20 sekund in 4 desetinke osvojil Portugalec Nuno Reis Zuzarte (Commencal). Drugi je bil Švicar Nicolas Baechler (Idirt Racing Team), tretji pa Čeh Robin Novotny (OFBIKE Scott Team). Gal Kodrič Jevšenak (KD Rajd) je osvojil sedmo mesto.

Pro U17W: Norvežanka Kine Haugom (Drammen cykleklubb) je edina “pridrsala” do cilja.

Pro masters: Zmaga v Nemčijo k Franku Hedvigu (RAD – Art), drugo mesto na Češko k Tomasu Broziku (TJ Dobrany) in tretje prav tako v nemčijo k Williju Luetzelerju (CUBE). Gašper Kodrič (KD Rajd) je osvojil 8. mesto.

Vrstni redi 

Naslednja dirka evropskega pokala bo konec junija v Abetoneju v Italiji.

ixsdownhillcup.com 

Naslovna fotografija je z včerajšnjega treninga. Vse fotografije Rick Schubert

Preberi / oglej si še
iXS EDC Kranjska Gora: Predstavitev proge
iXS EDC Maribor: Video
iXS EDC Maribor: Več kot dostojna generalka za svetovni pokal

Valamar SI 2021
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam