Istria MTB Stage Race
24. aprila 2023

Nova dirka na Hrvaškem bo na sporedu septembra. Znane so dolžine in višinski profili posameznih etap.

Da je Istra kolesarski raj, vemo že dolgo. Da so poti v Istri lahko lahke, lahko pa zaradi konfiguracije terena izredno zahtevne, ve vsak, ki je kdaj kolesaril v tistih koncih. Da pa lahko tekmuješ na dirki dvojic, to je pa nekaj čisto novega. Adria Bike, organizator istoimenske serije gorskokolesarskih dirk na Hrvaškem, je pod vodstvom Hrvoja Sepića pripravil dirko, ki je v tem delu še ni bilo. Premierno bo Istria MTB Stage Race na sporedu med 21. in 23. septembrom letos. Tri etape bodo potekale med Porečom, Pazinom in Labinom.

Prva etapa, Poreč – Poreč: 92,4 kilometra in 1570 višinskih metrov vzponov

Prva etapa je krožna in vodi po zahodni obali Istre. Poteka skozi nekatera najbolj znana istrska mesteca, kot sta Motovun in Grožnjan. Teren je večinoma makadamski. Trasa zna biti zahtevna, če bo tik pred ali med dirko deževalo, saj rdeča istrska zemlja postane zelo “neugodna”. Dirka delno poteka po Parenzani – nekdanji železniški progi, ki je s svojimi mostovi in predori ena izmed znamenitosti Istre. Prva etapa je hitra in taktično zahtevna.

Druga etapa, Poreč – Labin: 93 kilometrov in 1700 višinskih metrov vzponov

Druga etapa bo predstavila raznolikost Istre. Ko vstopiš v osrednjo Istro, prevladujejo gozdovi in okolje je drugačno. Za razliko od drugih delov, ki so postali ena najprivlačnejših evropskih destinacij, je osrednji del Istre ostal v veliki meri nedotaknjen s turizmom. Gračišća se spomnimo po dirki v spustu, tukaj pa bo Istra MTB Stage Race obudila nekatere izmed legendarnih poti. Cilj je v Labinu, starem rudarskem mestu na vzhodni obali Istre.

Etapa je zahtevna in zelo raznolika. Na njej bodo blesteli vsestranski kolesarji, saj ponuja vse, kar mora imeti vrhunska etapna dirka: dolžino skoraj 100 kilometrov, veliko višinskih metrov vzponov, tehnično zahtevne odseke, nekaj je tudi makadama.

Tretja etapa, Labin – Rabac: 57,4 kilometra in 1400 višinskih metrov vzponov

Kar je bilo slutiti v drugi polovici prejšnje etape, polno zaživi v tretji oziroma zadnji etapi. Za razliko od prvih dveh dni je vzhodna obala Istre strma, kamnita in polna številnih atraktivnih enoslednic. Vzponi so kratki in strmi, pogosto tehnično zahtevni. Vzponom pregovrono sledijo tudi težji spusti. Celotna etapa je izredno dinamična. Številke lahko varajo, saj je ta etapa, čeprav krajša od prvih dveh, enako težka. Cilj dirke je na koncu pet kilometrov dolgega traila Espresso, ki se spušča v Rabac in nudi fantastičen razgled na morje in okoliške kvarnerske otoke.

Več na adriabike.hr.

Dirka na družbenem omrežju facebook: @istriastagerace

Naslovna fotografija organizator

Preberi še

Letos prvi Istria MTB Stage Race

Sledite nam