Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
5. junija 2010

Najhitrejša iz Maribora, Greg Minnaar in Rachel Atherton, sta bila najhitrejša v današnjih kvalifikacijah spusta. Naši so nastopili pod pričakovanji, saj se ni nihče uvrstil v jutrišnji finale.

Najhitrejša iz Maribora, Greg Minnaar in Rachel Atherton, sta bila najhitrejša v današnjih kvalifikacijah spusta za svetovni pokal na Škotskem. Naši so nastopili pod pričakovanji, saj se ni nihče uvrstil v jutrišnji finale.

Greg Minnaar je po Mariboru še naprej zelo hiter

Greg Minnaar je po Mariboru še naprej zelo hiter

Rachel Atherton cilja na zmago

Rachel Atherton cilja na zmago

Nejc Rutar sicer lepo pelje skozi bando, a brez otekline bi bil hitrejši

Nejc Rutar sicer lepo pelje skozi bando, a brez otekline bi bil hitrejši

V dresu reprezentance je nastopil Žiga Pandur

V dresu reprezentance je nastopil Žiga Pandur

Žan drifta s počeno gumo (foto: Anže Furlan)

Žan drifta s počeno gumo (foto: Anže Furlan)

Peaty pred navijači

Peaty pred navijači

Za lepo presenečenje je poskrbel Samuel Blenkinsop

Za lepo presenečenje je poskrbel Samuel Blenkinsop

Sabrina Jonnier Rachel ne bo pustila enostavne zmage

Sabrina Jonnier Rachel ne bo pustila enostavne zmage

Tudi Sabrinin klubski kolega Cameron Cole je bil danes zelo hiter

Tudi Sabrinin klubski kolega Cameron Cole je bil danes zelo hiter

Pogled na zgornji del proge

Pogled na zgornji del proge

Fort William že skoraj desetletje gosti najboljše gorske kolesarje, glavna atrakcija prireditve pa je kot vedno dirka v spustu, ki v oddaljeno višavje Škotske privabi tisoče gledalcev. Danes je bila na sporedu prva polovica dirke, kvalifikacije pred jutrišnjim finalom, ki ga zna začiniti dež. Glasni navijači, številni seveda v vseh mogočih kostumih, so se ob eni najdaljših prog najbolj glasno drli ob vožnjah domačih kolesarjev, verjetno še najbolj ob vožnji svetovnega prvaka Steava Peata. Ta je bil na koncu enajsti, a glede na videno se bo jutri zelo težko boril za najvišja mesta. Je pa zato priljubljeni Peaty prav na dirki predstavil svoj ‘sindikat’, ki bo ob pomoči Santa Cruza in Srama skrbel za novo generacijo spustašev. Veliko se govori tudi o Samu Hillu, a tokrat na drugačen način, kot smo vajeni. Včeraj je na treningu grdo padel, konkretno uničil svoj prototip novega modela Demo, pri tem pa je tudi sam ni odnesel brez močnih udarcev. Danes je sicer štartal, a po dveh ovinkih zapeljal s proge in se v dolino spustil z gondolo. Ker je med najboljšimi dvajsetimi spustaši, ima po pravilih ‘zaščito’ in bo lahko nastopil v finalu. Če se seveda sestavi, v kar ne dvomimo.

A vas zdaj bolj zanima kaj se je dogajalo z našimi kolesarji, ki so na žalost že zaključili tekmovanje. Pred dirko se je največ pričakovalo od Nejca Rutarja, ki pa po padcu in oteklemu kolenu ni bil čisto pravi. Svoje dirkanje so naši trije fantje komentirali takole.

Nejc Rutar, MBK Orbea: ”Danes s tem kolenom nisem zmogel več, sekund do finala nisem mogel nadomestiti. Moj cilj je bil finale, saj sem dobro pripravljen in tudi proga mi je všeč. Koleno je še vedno otečeno, vendar se hitro izboljšuje. Tako sem tudi vozil vedno bolje, pravega občutka pa vendarle nisem dobil. Poznalo se je tudi to, da sem včeraj naredil manj voženj, kot sem načrtoval, in sem danes še vedno spoznaval določene odseke proge. Verjamem, da bo na drugih dirkah drugače in se bom ponovno uvrstil v finale.”

Žiga Pandur, Unior Tools Team: ”Na začetku vožnje sem bil svež, nato pa se je začelo počasi kazati, da za tako zahtevno in dolgo progo še nisem dovolj fizično pripravljen. V gozdnem delu sem moral tudi prehiteti tekmovalca pred sabo, kar ni noben izgovor. Dirka je bila dobra izkušnja in naučil sem se zelo veliko. Sem na pravi poti, a vem, kje mi še manjka in kaj moram delati. Že sedaj se veselim Leoganga, kjer bo nova priložnost za dober rezultat.”

Žan Jurca, Unior Tools Team: ”Dobrih 100 m po štartu mi je na skalah počila zadnja guma. V tistem trenutku sem bil seveda zelo jezen, a sem se vseeno odločil za nadaljevanje. Vožnjo na takšni progi in ob toliko gledalcih sem preprosto hotel zaklučiti v cilju. Takega vzdušja ne doživiš vsak dan. Tekmovalce sem spuščal naprej, nato pa nekatere celo znova prehiteval, saj so delali napake. Moj cilj je bil voziti brez padca in postaviti čim boljši čas. Proga je malo predolga zame, a vseeno odlična.”

Grkinja v dresu Uniorja Maria Michalogiannaki je že skoraj ‘naša’, zato smo za komentar seveda zaprosili tudi njo: ”Moja vožnja je bila dobra, vozila sem po zastavljenih linijah. V gozdnem delu pa sem imela neumno nesrečo zaradi težav s pedalom in zaletela sem se v drevo. To me je zares razjezilo, saj mi ta proga zelo leži, razmere pa so podobne domačim. Sedaj, ko gledam čase, vidim, da bi se brez padca skoraj zagotovo prebila v finale, kar mi daje veliko motivacije za naprej.”

Nova priložnost za vse tekmovalce bo že čez dva tedna v Leogangu, ki nadomešča Schladming.

Vrstni red kvalifikacij DH

ženske
1. Rachel Atherton (VB, Commencal) 5:19,84
2. Sabrina Jonnier (Fra, Maxxis Rocky Mountain) +2,02
3. Floriane Pugin (Fra, Scott 11) +3,94
4. Tracy Moseley (VB, Trek) +4,51
5. Emmeline Ragot (Fra, Suspension Center) +6,56
6. Mio Suemasa (Jap) +9,76
7. Claire Buchar (Kan, Chain Reaction Cycles) +10,98
8. Manon Carpenter (VB) +18,44
9. Myriam Nicole (Fra, Commencal Superiders) +18,94
10. Celine Gros (Fra, Morzine Avoriaz) +20,03

29. Maria Michalogiannaki (Grč, Unior Tools Team) +58,83

moški
1. Greg Minnaar (JAR, Santa Cruz Syndicate) 4:39,46
2. Samuel Blenkinsop (NZ, Lapierre) +0,60
3. Cameron Cole (NZ, Maxxis Rocky Mountain) +1,55
4. Aaron Gwin (ZDA, Yeti) +3,17
5. Matti Lehikoinen (Fin, Chain Reaction Cycles) +4,30
6. Gee Atherton (VB, Commencal) +4,41
7. Andrew Neethling (JAR, Trek) +5,60
8. Marc Beaumont (VB, GT) +5,98
9. Chris Kovarik (Avs, Chain Reaction Cycles) +6,30
10. Nick Beer (Švi, Scott 11) +7,57

100. Nejc Rutar (MBK Orbea) +28,70
127. Žiga Pandur (Unior Tools Team) +37,42
159. Žan Jurca (Unior Tools Team) +4:34,31

fortwilliamworldcup.co.uk

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam