Ride Loose Riders Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar
30. julija 2017

Evropsko prvenstvo je končano. Današnji naslovi so odšli v Švico, Ukrajino in v Italijo. Spodbuden rezultat za Roka Nagliča in dobra popotnica za Tanjo Žakelj pred odhodom v Kanado.

Danes so bile na sporedu zadnje tri dirke na evropskem prvenstvu v termah Darfo Boario. Najprej so štartali člani do 23 let, kjer je tekmoval tudi Rok Naglič. Nato so se na progo odpravile članice, kjer smo imeli na štartu tudi dvakratno evropsko prvakinjo Tanjo Žakelj. Na koncu je sledila še dirka članov.

Moški

Še ena, četrta zlata medalja za Švico! Florian Vogel, veliki osmoljenec z največjih tekmovanj, je evropski prvak. Po dirki, ki je bila negotova vse do konca, je osvojil zlato medaljo pred srebrnim Francozom Julienom Absalonom in bronastim Nemcem Manuelom Fumićem.

Po letu 2008, ko je bil evropski prvak v St. Wendlu, je Vogel spet našel formo in športno srečo ter se veseli druge zlate medalje z evropskih prvenstev. V taktični dirki pri temperaturi preko 30 stopinj se je dirka odločila šele v zadnjem krogu.

Tokrat je veliki osmoljenec dirke Španec David Vallero, ki je bil v vodstvu še v predzadnjem krogu. Nato pa je padel in imel defekt ter dirke razočaran ni končal. Še pred tem je dolgo vodil Francoz Stephane Tempier, ki pa je tudi omagal in bil na koncu peti. Prehitel ga je tudi Italijan Daniele Braidot, ki je bil četrti.

Florian Vogel: “Zadnje dirke so mi dale zaupanje in v njih sem bil na koncu vedno močan. Včasih je bilo drugače, a sedaj sem zamenjal svoj stil. A dobra dirka bi bila tudi če bi bil Julien pred menoj. Nisem bil pod pritiskom. Seveda pa je evropski naslov zame zelo pomemben, saj kaže, da sem lahko blizu vrha že skoraj desetletje. S tem je moja sezona praktično rešena“, je dodal z nasmeškom.

Vrstni red

Ženske

Nova evropska prvakinja je Ukrajinka Jana Belomojna! Srebro in bron sta osvojili Švicarka Linda Indergand in Norvežanka Gunn-Rita Dahle Flesjaa .

V drugem krogu dirke je Belomojna izkoristila svojo premoč na vzponu in takrat druga, Francozinja Pauline Ferrand Prevot ji ni mogla slediti. Indergandova in Dahle-Flesjaa sta se borili za tretje mesto.

A tudi med njima se je razlika povečevala. Tako je bilo na začetku zadnjega kroga že skoraj vse odločeno, a Francozinja letos pač nima sreče. Takoj po prehodu tehnične cone je izgubila zrak v sprednji pnevmatiki. Če bi se to zgodilo le deset metrov prej, bi lahko zamenjala sprednje kolo in še vedno ohranila drugo mesto. Tako pa je zdrsnila na 12. mesto in tekmovalki za njo sta tako rekoč podedovali mesta na stopničkah.

Tanja Žakelj je osvojila osmo mesto. Sicer precejšen zaostanek za Belomojno, a za tretjim mestom le dobri dve minuti.

Startala je tudi Jolanda Neff, a je morala zaradi bolečin po padcu na treningu na polovici dirke odstopiti.

Jana Belomojna: “Sem v zelo dobri formi, a vsaka tekma je vendarle drugačna, zato nikoli nisem prepričana v zmago pred koncem dirke. Danes je bilo precej težko, predvsem zaradi vročine, pa tudi proga je zelo tehnična. No, v pomoč pa mi je bil strm vzpon,” je dodala v smehu.

Tanja Žakelj: “Upam na bolje v Mont Sainte Anne, tu nikakor nisem našla pravega občutka in ritma. Na koncu je rezultat sicer kar v redu a … Tudi na koncu, ko sem pridobivala, se mi zdi, da so bolj druge popuščale. Nisem preveč zadovoljna. A rezultat seveda vzamem.”

Vrstni red

Fantje pod 23 let

Italijani so končno dobili razlog za slavje. Gioele Bertolini in Nadir Colledani sta državi gostiteljici privozila zlato in srebrno medaljo. Bronasto je osvojil Danec Simon Andreassen. Na začetku je sicer potegnil trenutno vodilni v svetovnem pokalu, Latvijec Martins Blums, sledila sta mu Colledani in Andreassen.

Ko pa je Blums v tretjem krogu na velikem “dropu” naredil napako, sta bila ostala dva kar naenkrat sama v vodstvu. Na naslednjem vzponu je Colledani izkoristil svojo priložnost pred bolj atletskim Andreassnom in kazalo je že, da mu nič ne stoji na poti proti zlati medalji.

A iz ozadja se je kar naenkrat prikazal Gioele Bertolini, ki mu je šlo iz kroga v krog bolje in v zadnji krog sta odšla skupaj. Bertolini je bil na koncu močnejši in je zmagal s prednostjo šestih sekund in se tako veselil naslova evropskega prvaka.

Blums je po padcu izgubil ritem in ni več mogel ogroziti tretjega mesta mladega Andreassna.

Rok Naglič je dirko odpeljal zelo dobro. Po solidnem startu mu je šlo dobro na vzponih pa tudi napak ni delal. Tako je na koncu osvojil 26. mesto z zaostankom 6 minut in pol. To kaže na stalnost njegove forme in ob dobrem dnevu …

Rok Naglič: “Glede na zaostanek minute in petnajst sekund za tretjim sem zelo zadovoljen. Dirko sem dobro startal in nisem preveč izgubil glede na startni položaj. Na vzponih sem bil suveren, izgubljal pa sem po ravnini. Žal. Ko bom izboljšal še vožnjo po ravnini, kar pa v kratkem času ni lahko, si obetam tudi mesta med prvih 20.“

Vrstni red

Dekleta pod 23 let

Že včeraj popoldne sta Švicarki Sina Frei in Alessandra Keller pred Nizozemko Anne Tauber slavili dvojno zmago. Freijeva je potrdila, kar je bilo videti že na švicarskem državnem prvenstvu, ko je vozila skupaj z Jolando Neff. Branilka naslova je potegnila že od starta in se v drugem krogu otresla še Kellerjeve in Tauberjeve. Trojica je le še povečevala vodstvo pred ostalimi.

Tako je Freijeva zmagala s prednostjo 52 sekund pred Kellerjevo, ki je za zaključek ohranila nekaj več moči in zaostanek zmanjšala, obenem pa Tauberjevi pobegnila za skoraj tri minute.

Vrstni red

Foto organizator

Fotogalerijo najdeš na euromtb2017.eu.

Preberi še:
EP v krosu: Mladinske kategorije
EP v krosu: Eliminator
EP v krosu: Dirka štafet Švicarjem
EP v krosu: Eliminator

Freestyle gradimo skupaj
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Ride Loose Riders
Sledite nam