Valamar SI 2021
Freestyle Giant Ciklo Centar Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
6. avgusta 2018

Edina slovenska gorskokolesarska predstavnica na “multi-športnem” evropskem prvenstvu je že na Škotskem. Jutri bo že na polno vrtela pedale, nato pa v Kanado na dirki svetovnega pokala.

Združeno evropsko prvenstvo v Glasgowu je že v polnem teku. Jutri se bodo za naslove pomerili tudi gorski kolesarji. Slovenijo bo v olimpijskem krosu zastopala Tanja Žakelj, sicer članica ekipe Unior/Devinci Factory Racing.

Tanja Žakelj, ki je v olimpijskem krosu osvojila že dva evropska naslova, se je spoznala z zanjo povsem novim prizoriščem in novo progo v Glasgowu, ni pa nobenih presenečenj glede konkurence.

“Proga po prvem ogledu v soboto še ni bila povsem označena in imam za zdaj le grobo sliko, me pa v več krogih na njej ni nič presenetilo, torej sem jo celostno kar osvojila. Nisem se še odločila ali mi je všeč ali ne. Krog je dolg, vzponi so položni, z nekaj kratkimi strmimi odseki. Spusti so hitri in tehnično srednje zahtevni. Pričakujem težko dirko, prostora za počitek bo malo,” je po prvem treningu na Škotskem povedala Tanja ter dodala: “Konkurenca je močna, večina Evropejk, ki kroji vrh v svetovnem pokalu, je na štartni listi. Zato pričakujem med najboljšimi znana imena z dirk svetovnega pokala.”

Za Tanjo je že večji del letošnjega svetovnega pokala, v katerem trka na vrata deseterice, pred njo pa poleg evropskega prvenstva še dve dirki svetovnega pokala in svetovno prvenstvo v Švici.

Tanja: “Po krajši dirkaški pavzi imam dober občutek in željo po dirkanju. V prvih dneh po prihodu v Glasgow pa še nimam pravega občutka o pomembnosti oz. posebnosti združenega prvenstva. Morda tudi zato, ker smo na prizorišču v gorskokolesarskem parku izven mesta. Vsekakor pa je to močna mednarodna dirka in tako jo tudi doživljam.”

Škotska ima izredno močno razvito gorskokolesarsko sceno, najbolj znameniti dogodek pa je seveda svetovni pokal v spustu v Fort Williamu. Ta kraj v Višavju je sicer že gostil svetovno prvenstvo v olimpijskem krosu, sicer pa v regiji ni večjih mednarodnih dirk v tej disciplini.

Ima pa Škotska ogromno poti za kolesarje in tudi proga poteka v centru, ki je v prvi vrsti namenjen rekreativnim kolesarjem. Posebnost dirke je zagotovo tudi termin v torek, kar predstavlja za Tanjo in vse ostale tekmovalke in tekmovalce še dodatno obremenitev, saj je že v petek v kanadskem Mont-Sainte-Anne naslednja dirka v kratkem krosu za svetovni pokal, v nedeljo pa še osrednja dirka v olimpijskem krosu.

Kakšni pa so cilji in želje pred dirko za evropsko prvenstvo? Tanja je pri napovedih kot vedno zadržana: “O ciljih ne govorim rada. V prvi vrsti želim narediti najboljši možen nastop ter zadovoljiti sebe. Upam pa, da bodo zraven mene uživali tudi številni slovenski navijači, ki so medtem tudi že pripotovali na Škotsko!”

Foto Klemen Humar

Preberi še:
EP Glasgow 2018

Freestyle zaposluje 2
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
Sledite nam