Brasil Ride, Peter Vesel, Pablo Rodriguez
4. novembra 2021

Leta 2019 je etapna dirka Brasil Ride praznovala deseto obletnico. Lani so jo zaradi svetovne zdravstvene situacije odpovedali. Letos se je na kraj zločina zopet odpravil afriški lev Peter Vesel.

Uroš Breški je bil prvi Slovenec, ki je okusil brazilsko etapno dirko. Bilo je oktobra leta 2015, ko sta z Italijanom Cristianom Poberaiem kot dvojec Sportful – Djak osvojila končno drugo mesto. Dve leti kasneje se je v Brazilijo odpravil tudi Peter Vesel, ki je nastopil s Pablom Rodriguezom (Orphans Africa MTB Team Cube), Argentincem, živečim v Braziliji. Prav tako sta srečo istega leta v brazilskem pragozdu še enkrat preizkusila Uroš in Cristian. Peter in Pablo sta v kategoriji grand master mlela vse po vrsti in premočno zmagala, Uroš in Cristian pa sta osvojila tretje mesto v kategoriji master.

Letošnji Brasil Ride so s klasičnega oktobrskega termina prestavili v začetek novembra, to pa pomeni, da je pričakovati več vlage in več dežja, posledično več blata in zato fizično napornejše etape. Peter Vesel se je pred dobrim tednom dni iz Afrike vrnil v Slovenijo, naredil par težjih treningov in bil včeraj že na letalu za Brazilijo. Tam se je srečal s prijateljem Pablom in skupaj sta se odpeljala proti startu letošnje preizkušnje.

Kdo je Pablo Rodriguez, Petrov letošnji partner?

Ko se je leta 2016 mudil v Sloveniji, smo z njim naredili obsežen intervju (Med kolesarji: Pablo Rodriguez) in že takrat ugotovili, da Pablo do gorskega kolesarstva podobno strast kot Peter Vesel. Na olimpijskih igrah v Riu je za slovenske gorske kolesarje igral kar pomembno vlogo, bil je namreč vodič in tolmač, včasih pa je priskočil na pomoč tudi pri drugih opravilih. Ker je Rodriguez še vedno vpet v dobrodelni projekt Orphans Africa, bosta s Petrom tudi letošnji Brasil Ride vozila pod tem imenom – Orphans Africa Galletas Trina.

Pablo o Brasil Ride in o Petru

“Vse je pripravljeno za še en Brasil Ride, ki ga bom po letu 2017 zopet vozil s prijateljem Petrom Veselom. Z njim sem na tej dirki dosegel svojo prvo veliko zmago v kategoriji grand master. Po štirih letih bova zopet vozila skupaj in glede na to, da je Peter z Bartom Brentjensom ravno osvojil prestižno zmago na Cape Epicu, verjamem, da je v odlični formi. Sem nekoliko vzhičen, saj vem, da sem tudi sam v zelo dobri formi, predvsem pa sem bolj izkušen kot pred štirimi leti. Kaj lahko pričakujeva na tokratni dirki? Težkih sedem dni dirkanja in hude boje za rožnato majico, saj bodo na startu v Arrial d’Ajudi kar močne dvojice.”

Nekaj sprememb in rahla trema:

“Glede na to, da se je datum dirke prestavil nekaj tednov naprej, pričakujem kar močno deževje za skoraj vsako etapo, a s tem se bo soočal čisto vsak tekmovalec. Kar se tiče same trase, bosta nekoliko spremenjeni 3. in kraljeva etapa. Za konec bi dodal še to, da je Peter zagotovo eden najboljših gorskih kolesarjev v svoji kategoriji, izkušen in močan, zato bo zame izziv, a hkrati velika čast, da bom tekmoval z njim,” še doda Pablo Rodriguez.

Uroš Breški strne brazilske vtise:

“Dirka ima pri meni posebno mesto. Pa ne zaradi rezultatov, s katerima sva s Cristianom opravila preizkušnji, ampak zaradi vsega, kar se je pred, po in pa predvsem med dirko dogajalo. Brasil Ride vsakih par let menja lokacijo in s tem popolnoma spremeni kuliso. Potovanje do tam je ponavadi večji zalogaj in je že samo po sebi dogodivščina. Spomnim se, ko je šef brazilske dirke vozil Cape Epic, naslednje leto pa organiziral dirko. Po mojem je prišel malo ‘pošpijonirat’. S tem si je postavil kar visoka merila, če vemo, na kakšnem nivoju je organizirana afriška preizkušnja. In po mojem mu je to odlično uspelo! Ne samo to. Po mojem je Basil Ride še nadgradil po pravilu manj je več! Manj tekmovalcev, več pristnosti in povezanosti. Organizirano tako, da se vsaj nekaj dni kolesarji ne razgubijo po hotelih.”

In doda:

“Zato s Cristianom puščava še vedno odprto možnost, da se enkrat spet podava v Brazilijo. Mogoče vse skupaj malo bolj na lahko, kar se tiče rezultata. Bi pa bilo osebno zadovoljstvo, da po tem, ko sem s tremi dokončanimi Cape Epici postal Amabubesi, postanem še Guarini. Pod streho moram spraviti vsaj tri dirke, torej mi manjka še ena! Tako za motivacijo. Združil bi malo potovanja, dirkanja in obiska brazilskih prijateljev, ki so nas Slovence vedno lepo sprejeli! Za letos pa srečno in ves moj rešpekt Perotu, ki je po Cape Epicu v bistvu prišel domov samo oprat gate in odpotoval v Brazilijo!”

Etape Brasil Ride 2021:

  • Prva etapa, 20,8 kilometra dolg prolog s 327 višinskimi metri vzponov
  • Druga etapa, 132 kilometrov in 2350 višinskih metrov vzponov
  • Tretja etapa, 57,7 kilometra in 1350 višincev
  • Četrta etapa, 103 kilometri, vmes pa 2377 višinskih metrov vzponov
  • Peta etapa, s 140 kilometri najdaljša, vmes pa kolesarje čaka 2336 višincev
  • Šesta etapa, XCO, dirka v krosu (8 krogov po 4 kilometre in 147 višincev na krog)
  • Sedma etapa, 46,7 kilometra in 548 sprinterskih višinskih metrov vzponov

Skupaj bo na letošnjem Brasil Ride potrebno prevoziti 533,2 kilometra in premagati 10017 višinskih metrov vzponov. Točne višince in dolžino nam bo po vsaki etapi poročal Peter, ki bo s Pablom prvo etapo začel v nedeljo, 7. novembra.

Video napoved

Startna lista

Vse o dirki najdeš na tem mestu.

Fotografije Pabla in Petra smo si sposodili na Pablovem profilu Facebook, Cristiana in Uroša pa smo “potegnili” iz arhiva mtb.si.

Preberi vsa poročila iz let 2015 in 2017

Brasil Ride

Petra podpirajo

Sledite nam