Freestyle dostava
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
20. maja 2018

Tanja Žakelj premagala lastne strahove in v Albstadtu končala takoj za deseterico.

Tanja Žakelj se je znova izkazala! Po pričakovano slabšem nastopu na petkovi dirki v kratkem krosu je danes na klasični dirki v olimpijskem krosu zasedla 11. mesto. Za trenutek pa se je že ozirala proti deseterici … Razveseljuje tudi dejstvo, da se je vse to zgodilo v nemškem Albstadtu, ki ni njeno priljubljeno prizorišče, ter v zares zahtevnih deževnih razmerah.

Med dirko članic danes ni deževalo, vendar je teren v Albstadtu zaradi padavin v zadnjih dneh povsem razmočen. Padcev in napak zato ni manjkalo in Tanja Žakelj je brez sramu priznala, da tudi sama ni vozila popolno. Je pa vozila samozavestno in odločno ter napadala od štarta do cilja.

“Priznati moram, da sem dirko v Nemčiji pričakovala z nekaj strahu, potem pa je bil še slab rezultat na petkovem kratkem krosu. Nič dobrega nisem pričakovala, a se je vse dobro obrnilo,” je takoj po dirki povedala Tanja. Enajsto mesto in skorajšnji boj za deseterico je odličen rezultat, zahtevne razmere in štart iz tretje vrste niso zmedli slovenske državne prvakinje in verjela je v svoje zmogljivosti. “Vem, da sem pripravljena solidno in to je rezultat tudi potrdil,” je dejala Žakljeva.


Tanja po današnji preizkušnji. Foto Anže Pečar

Novost v letošnjem pokalu je dirka v kratkem krosu, ki se odvija v petek zvečer, vrstni red te preizkušnje prinaša nekaj točk za svetovni pokal, kar pa je še bolj pomembno – odloča o štartnem vrstnem redu na nedeljski dirki v olimpijskem krosu. “Kratki kros se mi ni izšel, zato sem danes štartala iz tretje vrste. Na to se nisem ozirala, upala sem, da bom imela boljše noge in da bo zneslo. Bistveno je bilo, se res potrudim in držim priključek,” je pojasnila in priznala, da se je imela prav super na kolesu.

“Zanimivo mi je bilo voziti, še posebej ko sem se sprostila in izgubila strah. Sem se pa tudi zavestno odločila, da bom najbolj strm del izpustila in šla po obvozu, z eno napako bi tam izgubila več, kot sem izgubila, ko sem šla petkrat okoli.”

Tanja je bila v Albstadtu v svojih sanjskih sezonah v letih 2013 in 2014 na četrem mestu, nato pa je na tem prizorišču stalno dosegala slabše uvrstitve. Proga ji enostavno ne diši, danes pa so bile razmere za piko na i še zelo zahtevne, tudi nobenega sledu o visokih temperaturah ni bilo. Vse to kaže, da bi se lahko Tanja že zelo hitro lahko borila za še višja mesta.


Na petkovem kratkem krosu.

Vendar je vsaka dirka zgodba zase, tako kot danes pa mora ohraniti mirno kri. Tanja: “Živce in glavo sem ohranila na pravem mestu, tudi menjalnik sem spirala z vodo. Enkrat sem se še ustavila in odstranila blato. S tem sem izgubila 2 do 3 sekunde, a na celotno dirko sem s takšnim premišljenim dejanjem veliko pridobila.”

Naslednja dirka sledi že čez teden dni, znova s kombinacijo kratkega in olimpijskega krosa. Tanja bo šla na počitek v domovino, sredi tedna pa na Češko v Nove Mesto na Moravskem.

Za konec še dodaja: “Glede kratkega krosa ni nobene filozofije, upam le, da bo kakšen klanček več in bom dirko končala višje. Še z večjim veseljem pa pričakujem nedeljsko dirko, čeprav sem si rezultatsko postavila visok mejnik. Ne bom razmišljala o tem, dan za dnem bom strmela k napredku in mislim da se bom lahko tako uvrščala še višje.”

V skupnem seštevku je Tanja napredovala na 16. mesto.

Foto Michele Mondini

Preberi še:
Albstadt: Tanja dirko končala na enajstem mestu
Albstadt: Prvi kratki kros svetovnega pokala v letošnji sezoni

Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam