Cape Epic
17. oktobra 2021

Sedemnajsta ponovitev največje etapne gorskokolesarske preizkušnje se je začela s prologom. Odličen start v dirkaški teden je uspel nizozemsko-slovenski navezi Bart Brentjens in Peter Vesel. Cape Epic 2021 bo zelo naporen in nepredvidljiv.

Po letu in pol zopet največja etapna gorskokolesarska preizkušnja na svetu! Sicer v nekoliko drugačnem letnem času, saj se v Republiki Južni Afriki ravno pripravljajo na poletje in je vreme dokaj muhasto. Na startu je tudi Peter Vesel, ki je južnoafriško dirko odpeljal že šestkrat, letos pa v paru z Nizozemcem Bartom Brentjensem prvič tekmuje v kategoriji grand master.

Danes se je v Cape Townu pod idilično goro Table Mountain na startu zbralo nekaj več kot 600 tekmovalcev, kar je mnogo manj od običajnih tisoč in več, a koronavirus je opravil svoje in tudi jesenski termin najboljšim tekmovalcem ni po godu, saj so skoraj vsi že zaključili z dirkami in se osredotočajo na prihajajočo sezono. 20 kilometrov enoslednic, makadamskih poti in malo asfalta ter 600 višinskih metrov. To so bile osnovne karakteristike prologa.

Moški

S prologom sta najhitreje opravila Francoz Jordan Sarrou in Južnoafričan Matthew Beers (NinetyOne-songo-Specialized). Kljub spolzki in blatni podlagi sta z dvajsetimi kilometri in 600 višinskimi metri vzponov opravila v ekstremno kratkem času. Potrebovala sta le 34 minut in 24 sekund. Na drugo mesto sta se uvrstila Švicar Filipo Colombo in Juri Zanotti (BMC – KTM). Njun zaostanek je znašal kar minuto in 14 sekund. Tretje mesto na prologu je pripadlo dvojcu Canyon Northwawe MTB, ki ga sestavljata Nemec Andreas Seewald in Čeh Martin Stošek, zaostala sta še enajst sekund več.

Master

V veteranski kategoriji sta bila potencialna zmagovalca prologa znana že pred etapo. In napovedi so se uresničile. Legendi Cape Epica, Nemec Karl Platt in Avstrijec Alban Lakata (BULLS Legends) sta s časom 49 minut in 17 sekund prepričljivo osvojila prolog. Na drugo mesto se je uvrstil južnoafriški par Craig Uria in Andrew Duvenage (Restonic). Zaostala sta dobri dve minuti. Tretje mesto je pripadlo Estoncema Rainu Londu in Argu Rohtmetsu (Rattabaas). Slednja sta zaostala skoraj sedem minut.

Grand master

Vedno nepredvidljiva kategorija so vsekakor veterani, stari petdeset let in več. Nekdanji tekmovalci in prekaljeni stari mački etapnih dirk nizajo odlične čase in tudi na prologu je bilo tako. Zmago sta s časom 54 minut in 3 sekunde osvojila Nizozemec Bart Brentjens in Slovenec Peter Vesel (CST PostNL Bafang). Za dobrih dvanajst sekund sta prehitela švicarsko dvojico BiXS Bikeholeday, ki jo setavljata Barti Bucher in Hans Juerg Gerber. Na tretje mesto sta se uvrstila Namibijec Mannie Heymans (prvi zmagovalec Cape Epica) in Nemec Carsten Bresser (Absa Gran Masters). Zaostala sta minuto in 37 sekund.

Peter Vesel po prologu:

“Prvi dan Epica. Kaj naj rečem? Težak dan, pa čeprav je dirka trajala le štiriinpetdeset minut. Uro pred startom je lilo kot iz škafa. Prvi del proge sva šla z Bartom pogledati peš in bilo je blatno in drseče. Že pred dirko sva bila zmenjena, da danes od starta vodim jaz in sva šla na polno. Šlo je kar dobro, ni pa bilo enostavno, predvsem tehnični odseki na spustih, kjer nas je pričakalo blato in spolzke skale. Bomo videli, kaj nas čaka jutri, ko je na sporedu prva daljša etapa. Važno je, da sva dobro začela in verjameva vase.”

Ženske

Vlogo prvih favoritinj sta upravičili Švicarka Sina Frei in Avstrijka Laura Stigger (91-Songo-Specialized), ki sta s prologom opravili v 54 minutah in 8 sekundah ter za minuto in pol prehiteli južnoafriško dvojico, ki jo sestavljata Candice Lill in Mariske Strauss (Faces CST). Na tretje mesto sta se uvrstili Švicarka Ariane Lüthi in Južnoafričanka Robyn De Groot (Salusmed). Slednji sta za drugim mestom zaostali le 5 sekund.

Mešani pari

54 minut in 20 sekund je bilo dovolj za prvo mesto med mešanimi pari. Slavila sta Nemca Laura in Sebastian Stark (Bauer-Werner Young Guns), ki sta si pred drugouvrščeno dvojico Bicycle Garage Mixed (Benjamin Michael in Janine Schneider )že na prologu zagotovila skoraj pet minut prednosti. Tretji je bil dvojec, ki ga sestavljata Michael in Evelune Trepte (Family Trepte). Zaostala sta pet minut.

Absa Cape Epic in prva etapa

Prva etapa že od leta 2013 dalje ni bila krajša od 100 kilometrov. To se letos nekoliko spremeni, a težavnost ostaja! Po ne preveč zahtevnemu prvemu delu etape sledi težji vzpon, na katerem bo še prostor za prehitevanje, kasneje bo mnogo težje, saj se bodo tekmovalci podali na ozke enoslednice. Najzahtevnejši del etape je vzpon, imenovan Dead Man Walking, ki se nato prevesi v dokaj tehničen spust, ta je zopet sestavljen iz enoslednic in vključuje namensko zgrajene gorskokolesarske poti, ki veljajo za ene najstarejših v Republiki Južni Afriki.

Vrstni redi na cape-epic.com.

Na naslovni fotografiji Sina Frei in Laura Stigger. Foto Nick Muzik.

Preberi še

Peter Vesel na Cape Epic v paru z Bartom Brentjensom

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam