Casio G-Shock
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Ciklo Centar SloEnduro
25. aprila 2017

Tisti kolesarski znanstvenik, ki je tudi trener Tanje Žakelj. Preden je bil doktor, je bil XC dirkač.

 

Tanja Žakelj je za svojega naslednjika na verigi, ki jo je “okrepila” prejšnji teden, kot se je spretno izbrazila na svoji facebook strani, izbrala svojega trenerja. Po naključju je bil dr. Keda prejšnji teden že z njo na sliki.

 

asist. dr. Samo Rauter je tisti, ki na Fakulteti za šport v Ljubljani največ tiči v laboratoriju Inštituta za šport, natika žičke na kolesarje in druge športnike, jih priganja v nore wate in pulze in podobno. Da mtb znanstvenik prihaja naravnost iz dirkanja, je idealno – dolga leta je namreč nastopal v modro-rumeno-belem dresu Ganesha teama.

  

Samo Rauter

Vzdevek:  v času tekmovanj ‘Keda’, zdaj ni več tako aktualno

Kraj: med Ljubljano/Prlekijo in Prekmurjem

Starost: 35

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : predan krosu z gorskimi kolesi

 

 

Tanja: Opravil si že precej življenjskih projektov – doktorat, zaposlitev, poroka, nakup stanovanja in še precej zanimivega bi se našlo. Načeloma načrtuješ ali se raje prepuščaš toku dogodkov?

Samo: Načeloma hočem imeti stvari pod nadzorom in imam v začetku dneva kar načrt, kako in kaj … Pogosto se mi nato predvsem pri kolesarjenju zgodi nekaj, kar ni v mojem planu in se hočeš nočeš moram prepustiti toku dogodkov.

 

Rad raziskuješ in iščeš nove informacije. Recimo, da imaš na razpolago kot vir informacij odlično založeno knjižnico z vsemi najnovejšimi tiskanimi izdajami knjig in revij (se sproti posodablja) ter računalnik z internetno povezavo. Odločiš se lahko za en vir informacij. Katerega bi izbral in zakaj?

Mislim, da to v današnjem času ni več vprašanje, saj imata računalnik in stric “google”, ki je vseved, vselej prednost. 

 

Kdo izmed tvojih slovenskih ali tujih vrstnikov, s katerimi si skupaj tekmoval, je dosegel najboljše uvrstitve na mednarodnih dirkah v krosu?

Prav iz moje generacije “82” je bil v ospredju Miha Šolar. Žal nam je bilo, da se takrat ni uvrstil na OI. To bi pomenilo za prepoznavnost športa takrat ogromno. Če pogledam nazaj, vidim to kot nekakšno prelomnico, da je nato v naslednjih letih šlo z domačo moško kros sceno rezultatsko precej navzdol. Ampak ker sem optimist verjamem, da bo jutrišnji dan v naš šport spet vstopil nekdo, ki bo uspel … Npr. tudi ti Tanja si se po spletu dogodkov znašla v gorskokolesarski sceni in ti je nato zaradi dela in talenta tudi uspelo.


Samo na lanski turi MTB Prlekija, ki jo prireja z očetom in prijatelji. Tudi letos 1. maja, več. Foto Karmen Razlag 


mtb.si: Na test v laboratorij dobiš tudi tekmovalce v spustu, morda tudi kakšnega iz endura. Koliko bi rekel, da imajo naši najboljši še rezerve v telesni pripravljenosti?

Samo: S tekmovalci v gravitacijskih disciplinah se v laboratoriju zelo redko ali sploh ne srečujem. Zavedam pa se, da smo se vsi skupaj do sedaj premalo poglobili, da bi pravzaprav preverjali tisto, kar najbolj potrebujejo pri izboljšanju njihovega rezultata. Zaradi tega težko sodim o tem, koliko je še pri kom rezerve.

 

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Samo: Morda se bo slišalo nenavadno. Zadnje čase najbolj uživam na kolesu, ko lahko poskusim kakšno novo različico treninga, ki si ga zamislim ali najdem na spletu …

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Ne sme mi biti preveč dolgčas in mi je vsak dan prijeten.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Bi se po vsej verjetnosti našlo kaj drugega.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Po pravici povedano ga nimam. Namreč prav vsako kolo do sedaj me je kdaj pustilo na cedilu.

 

Še ena malo starejša dirkaška

Tvoje prvo kolo?

Rogov bmx in nešteto krogov z njim po dvorišču v otroških letih. 

 

Tvoj vzornik?

O tem sedaj več ne razmišljam. V otroškem obdobju pa so bili moji vzorniki takrat popularni športniki. 

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Jih je lahko kar nekaj. Ampak možnosti za uspeh bo imel samo tisti, ki bo znal izkoristiti svoj talent in bo hkrati gorsko kolesarstvo postalo njegov način življenja.

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Pred kratkim sem videl citat, ki si ga je vredno zapomniti: “Izogibaj se negativnim osebam. Tovrstne osebe za vsako situacijo najdejo problem.”

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Ne vem, če lahko povem. Na prireditvi mogoče dve leti nazaj, na Vzpon na Pohorju, se mi snela veriga in sem si na zobnikih tako porezal nogo, da sem moral direktno na urgenco po šive …

Preberi še
Na verigi: Tanja Žakelj
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Casio G-Shock
Ciklo Centar Wheelbase Maxxis Freestyle Giant SloEnduro
Sledite nam