Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
24. septembra 2019

Tekmovalec (in športni direktor) na cesti, malo manj zares še v ciklokrosu in na mtb maratonih, pa še trgovec in bloger na prijavim.se. Robi nam maha iz Ilirske.

Matevž Govekar je v verigo “potunkal” kar svojega cestnega šefa. Robi Jenko je tekmovalec v cestnem kolesarstvu, ki hkrati deluje kot športni direktor ekipe mebloJOGI PRO-concrete cycling team in je tako tudi povabil Matevža v cestno avanturo. Robi hkrati koketira z dirkanjem v ciklokrosu in tudi na mtb maratonih. Ob vsem tem je zaposlen pri Velu, kjer se trudi s prodajo koles in opreme. Pa še odličen blog Zapiski izpod kolesa piše na prijavim.se in tako kot ob branju tega tudi v njegovi družbi ni nikdar dolgčas.

Robert Jenko

Vzdevek: Robi
Kraj: Ilirska Bistrica
Starost: 29 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Nova Gorica in KK Plama-pur Ilirska Bistrica

Matevž: Kaj je v tebi vzbudilo zanimanje za gorsko kolesarjenje, da si si tudi sam kupil gorsko kolo in po večih letih dirkanja na cesti poizkusil še dirkanje XC maratonov.
Robi: S 23 mm oz. 25 mm širokih gum sem na MTB prišel postopoma prek gravel oz. ciklokros koles. Čeprav je bilo gorsko kolo pri meni vedno v garaži in pozimi tudi precej v uporabi.
Največji vzroka sta okolje, kjer imamo fantastičen teren, in pa hkrati vse več prometa na glavnih cestah. Tako ubijem dve muhi na en mah. Uživam na makadamu, brezpotjih proč od živčne množice v avtomobilih, ki se jim mudi na … dopust.
Drugi vzrok je želja po nečem novem, kar je tudi nova motivacija za trening in nov izziv. Tako sem v XCM našel idealno disciplino za dopolnitev cestnega dirkanja, ki je zaradi vloge športnega direktorja letos okrnjeno.

Lokalna mtb scena v Ilirski Bistrici zelo hitro raste, tudi po tvoji zaslugi. Imate/Imaš v načrtu organizacijo kakšnega mtb dogodka večjih razsežnosti?
Res je. V Ilirski Bistrici kolesarstvo raste. V višino in širino.
Prav dosti zaslug za MTB sceno v bistvu niti nimam. To je druga ekipa, ki je izredno aktivna in vleče kolesarski voz po brezpotjih Milanje in okolice.
So bolj enduraši, a ne bomo preveč razčlenjevali disciplin in se bom na tem mestu zahvalil fantom iz KD Borovci za dobro delo in utrjevanje poti, po katerih se za njimi vozi vse več mladih in malo manj mladih.
Dogodki? S to ekipo seveda sodelujem maksimalno, kar zmorem. Mogoče bomo ob CX 10. 11. dan prej dodali še XC dirko. Možno je tudi rojstvo prvega XC maratona pod Snežnikom.


Na ogledu trase MTB Slavnik

Ob uspehih naših dveh šampionov smo na družabnih omrežjih zasledili nekaj pesniških kreacij izpod tvoje tipkovnice? Imaš v glavi tudi kakšno pesmico z mtb tematiko? Ali bo potreben kakšen odmevnejši uspeh gorskih kolesarjev?
Pesmice ?
Inspiracija. Te ne morem predvideti.
Dosti idej me prešine na kolesu. Tako da bo mogoče naslednja res mtb tematika. Mogoče sploh ne tekmovalna.
Mogoče bo iz tvojega XC-ja ali pa prehoda na cesto.
Pustimo se presenetiti.

Te lahko v naslednji sezoni pričakujemo tudi na štartu kakšne XC dirke SloXcup-a?
Zaenkrat imam dovolj dela s cilji po izbolšanju na XCM. Če bom dovolj tehnično in fizično napredoval, mogoče pridem.
Seveda ne govorim o tolikšnem napredku, da bi vam bil konkurenčen, ampak v tej meri, da bom dovolj dober, da progo zvozim in uživam na dirki (ko mi govorite, kakšna daska je na xc, mi apetitov po teh dirkah res ne dvigujete).


Letos na štartu cestne dirke, foto prijavim.se

mtb.si: Bojda si pa največ na ciklokros kolesu, po makadamih, ki jih na tvojih koncih ne zmanjka. Kaj si našel v “grevlanju” in ciklokros dirkah? Most med cestnim in gorskim?
Robi: Na “gravelju” sem, kot sem že prej opisal, našel mir na stotine kilometrih idiličnih belih cestah v senci snežniških gozdov, Brkinih, Cerkniškem jezeru …
Zaradi podobne pozicije kot na cestnem kolesu lahko izvajam (skoraj) enake treninge kot na asfaltu.

Gorski kolesarji se na cesti učijo stvari, ki jim pomagajo v MTB, ali pa na cesti najdejo kariero in tam ostanejo. Je lahko še kdo poleg VDP hkrati uspešen na obeh (vseh treh!) frontah.
Je. Jaz mislim, da je. V tej smeri bomo tudi šli v naši cestni ekipi mebloJOGI PRO-concrete cycling team.
Čeprav se nekateri ne strinjajo, mislim da je na tem nivoju (evropski pokal) možno biti, seveda ob pravem pristopu in načrtnem delu, uspešen v obeh disciplinah. To dokazuje VDP, ki je kot CX tekmovalec kar naekrat prvi favorit cestnega svetovnega prvenstva.
Vmes pa je zmagal še saj vemo kaj na mtb sceni …


Na domačem ciklokrosu na Črnih njivah

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Robi: Vožnja z gravel bikom jeseni, ko nam barva listja riše najlepše slike, okoli Snežnika, do grada Snežnik, čez Cerkniško jezero nazaj na Mašun (tu pa kosilo).
Družba? Prijatelji kolesarstva, večja ali manjša skupina, Urška (punca) in Uroš (brat) pa sta v tej kombinaciji še češnja na vrh …

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Brez budilke, brez službe in obveznosti. Jutro mirno, prijatelji in kava, mamino kosilo, po kosilu moto GP, popoldne pa s kakšnim adrenalinskim podvigom.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Fural gravelja ?
Če ne bi bilo kolesa na sploh? Verjetno bi igral še vedno nogomet.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Bianchi v celeste barvi. To je bilo kolo, v katerega sem se zaljubil ob iskanju prvega cestnega kolesa za brata.
Sedaj bi ga sestavil nekako takole: Celeste barva (mogoče model Aria), oprema 105 (Ultegro in Duraace ima lahko vsak ?) in vsaj 50 mm obroče.
Ali pa kakšna klasika Colnago master …
Preveč jih je …

Tvoje prvo kolo?
Prvo cestno kolo (drugih se ne spomnim) je Iride. Kaj o njem! Visi v delavnici in čaka barvanje. Sem ga dobil nazaj po 12 letih.


Za Matevžem pred tedni na maratonu po poteh Erazma Predjamskega, foto Milan Simčič

Tvoj vzornik?
Hempi.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Glede na to, da delam z ekipo in ne zgolj posameznikom, je obetavnež vsak, ki mu damo možnost pridružitve ekipi.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Da ne smeš hkrati jemati odvajal in uspavalnih tablet. Jurij Zrnec.
Šala. Mogoče bratovo mišljenje, da se dobro z dobrim vrača …

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Če je padec pravi, se ga ne spomniš haha. Spomniš se drugo razrednih.
Pri 60 km/h sem pred letečim šprintom povozil pijanega Romuna v spodnjicah …

Preberi še
Na verigi: Matevž Govekar
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam