Freestyle dostava
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
4. julija 2017

Svetovni prvak v 4krosu, Ajdovec iz Črnega trna, ki verjame, da se njegova disciplina vrača na stare položaje.

 

Marko Obid je verigo potegnil do Ajdovščine, do petega svetovnega prvaka v seriji, če smo prav prešteli. Četrtega kolesarskega, da te ne zmede, če greš preverjat. In hkrati prvega slovenskega gorskokolesarskega v elitni kategoriji! Pravljica, ki jo je lani v Val di Sole sestavil Mitja Ergaver, je nepozabna. Aktualni svetovni prvak v disciplini 4kros pa je na koncu le eden izmed hitrih in srčnih, ki jih je v dobrem desetletju skupaj spravil ajdovski KK Črn trn.

 

Mitja Ergaver

Vzdevek: Ergi T’Mali

Kraj: Wajdušna

Starost: 20

Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : KK Črn trn

 

 

Mare: Mitja, vrniva se k tvoji finalni vožnji. Kaj se ti je porajalo v glavi pred štartom in kaj med vožnjo? Iz posnetka se je videlo, da se nisi predal in zadovoljil s četrtim mestom.

Mitja: Pred štartom je bilo na začetku, po vsej drami, kar se je dogajalo, malce negotovosti, kaj bo sledilo, ali sem v malem finalu ali sem v velikem finalu. Dokler niso sodniki za sigurno potrdili, sem samo čakal in bil vedno bolj nervozen. Ko pa sem izvedel, da sem v finalu ter da so Slavika postavili v mali finale, pa se je v glavi vse sprostilo, saj sem vedel, da nimam prav ničesar izgubiti. Lahko rečem, da sem šel v finalno vožnjo najbolj sproščeno od vseh voženj tisti večer, saj mi je bil cilj po vseh težavah čez poletje priti samo med 16. Progo dobro poznam, poznam vse možne scenarije izpred prejšnjih let, vem kje se lahko prehiteva ter kje je velika verjetnost, da pride do padcev. V glavi sem imel to, kar so mi Blžk in ostali dejali, da se ne smem zaleteti v prvem ali drugem ovinku, ker je proga še dolga, ter da lahko počakam do konca, ter tam naredim potezo. Potem pa se je zgodilo, kar se je že velikokrat v 4-krosu, sam mislim, da sem zelo pametno odreagiral, ter se pravilno odločil in v pravem trenutku zabremzal ter se izognil padcu.

 

Kot svetovni prvak se otepaš medijske pozornosti, sponzorjev … Kako je v resnici? 

Po uspehu smo veliko delali na tem, da smo prišli v medije, tako v časopise, na spletne strani ter na televizijo. To nam je v veliki meri uspelo, mislim, da smo kar dobro ponesli šport med ljudi, da se vsaj zavedajo, da tudi ta šport obstaja. V Sloveniji 4-krosa, kot je bil 6-7 let nazaj, še nekaj časa ne bo, smo pa na dobri poti, predvsem z novo ligo B4X Inverted.si, kjer nastopa vedno več otrok.

 

V mojih časih je bil dual, kasneje 4X uvod v kasnejši večerni žur. Dual/4X je bil kot nekakšna TOP predigra pred galavnim dejanjem, DHjem. Danes je 4X bleda senca stare slave. Tvoje mnenje, kaj bi bilo potrebno narediti, da bi 4X postal bolj zanimiv?

Ja, tu se je največji problem zgodil leta 2011, ko je UCI umaknil 4-kros in uvedel XCE, ki se je izkazal za polomijo. Žal pa UCI ne prizna napak in nikakor ni pripravljen uvesti 4-krosa nazaj v koledar, čeprav sami dobro vedo, da spada tja, kjer je bil. Posledično 4-kros nima velike podpore s strani medijskih hiš, recimo Red Bulla. Je pa res, da je zadnja leta vedno več prenosov dirk v živo, recimo letos je v živo bil prenos iz Fort Williama, zdaj v juliju bo prenos z JBC-ja na Češkem. Tudi European 4cross series vedno bolj živi, v Nemčiji je bilo recimo 130 tekmovalcev. Mislim da zna biti v roku 4-5 let 4-kros spet tam, kjer je bil.

 


Dan na domači progi Črn trn, foto Klavdij Blažko

mtb.si: Nekaj 4X zvezdnikov je prebegnilo v spust in enduro. Si razmišljal o tem?

Mitja: Sem študiral tudi o presedlanju na drugo vrsto kolesa, predvsem za enduro. Sicer sem tudi dirkal nekaj dirk, ampak še vedno me 4-kros takoj povleče nazaj. V 4-krosu je veliko več adrenalina kot v enduru.

 


Zdaj ima še lepša očala, takšna s svojim imenom in mavrico. Foto Klavdij Blažko

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Mitja: Traili okrog Wajdušne skupi s Črn trn bando.

 

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Pohajat s punco okoli, kjerkoli.

 

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?

Najbrž bi treniral rokomet še naprej, ali pa smučanje.

 

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Sigurno Ghost The hood Pro, s katerim sem osvojil mavrico lani.


Kdo še ve, da je bil Mitja leta 2011 državni prvak v spustu med mlajšimi od 15 let? Foto Vanja Kodermac

Tvoje prvo kolo?

Mislim, da modri Rog, na torpedo.

 

Tvoj vzornik?

Jared Graves, legenda 4-krosa, multipraktik, od bmx-a do DH in vse vmes.

 

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?

Tim Rovtar in Nik Prek, oba iz Wajdušne 😀

 

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Ni konca, dokler ne prečkaš ciljne črte.

 

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?

Leta 2010, na WC 4x progi v Mariboru, na zadnjem doublu v prvem gozdu, kjer sem bil fajn predolg. S trebuhom sem se nasadil na balanco ter si močno udaril jetra. Posledica dva tedna hospitalizacije.

 

Preberi še

Na verigi: Marko Obid

Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Uvodna fotografija: Predsednik in prvak na vikendu vzdrževanaj poti. Sebek Mitja Ergaver.


Foto Klavdij Blažko

Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
Sledite nam