Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
20. marca 2018

Lovro, strastni in ustvarjalni graditelj stezic od Socerba do Kort, ki smo mu uporabniki s prispevki že kupili nekaj orodja in ga tudi že večkrat razjezili, ker smo razburili domorodce.

Sara Peress je imela šopek dobrih predlogov za nadaljevanje verige. Ko smo ji iz poveljstva povedali, da je dodana vrednost te igre nekdo, ki daje mtb skupnosti, pa je ustrelila tega možaka, ki je sinonim za urejanje poti na priobalnih kucljih. Po svojem dirkanju in filmanju ni postal preveč znan, po ustvarjalnosti in trdem delu na stezicah od Socerba do Kort ga poznajo številni.

Matej Lovrič

Vzdevek: Lovro
Kraj: Izola
Starost: 36
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Črn trn in KGK Obala
Instagram: @lovromtb #lovromtb #obalnabikescena #istratimaterna

Sara: Na Primorskem te vsi poznajo kot enega prvih trailbuilderjev. Kaj meniš, da se je v zadnjih letih spremenilo glede gradnje trailov?
Matej: Verjetno bo tako, nisem zasledil nobene proge, ko sem začel z deli konec leta 1999. Zgodba je dolga že dobrih 18 let in volje za delat je še zmeraj toliko kot prvi dan, če ne celo več! Ob temu uživam in sproščam kreativnost z veliko mero zadovoljstva. To me tudi žene naprej, čim bolj stress free life z veliko užitka! Zadnjih nekaj let pa se držim tega, kar sem si prisegel: ena nova proga na leto!

Začelo se je v Kortah, kjer del ni nikoli konca, niti danes. Pomjan so prijatelji začeli malo za tem, z leti smo pa že kopali vsi povsod in takrat se je začelo končno kvalitetno vozit DH na obali! Ni bilo težko, če prej ni bilo ničesar, hehe.

Ob polnoletnosti tega trailbuilderskega zločinskega pohoda se lahko pohvalimo z mrežo dh/enduro prog, ki ima 4 linije s Kort, 4 s Pomjana, 3 s Tinjana, 2 s Socerba (na eno še posebej ponosen), 2 nad Kubedom, 1 na Črnem kalu, 1 na Maliji in še veliko XC gozdnih poti, ki se jih bo letos trasiralo in objavilo na Trailforks. Prav Trailforx je priporočljivo slediti zaradi stanja na progah.

Vzdrževanja je veliko, rok je malo in bajkerjev je vedno več, kar je lepo, a hkrati tudi problematično, saj “horde bajkerjev” lokalna “fauna” domačinov ne prebavlja kaj dosti zaradi vdora v njihovo vsakodnevno rutino. Treba je biti v sožitju z njimi, kolikor se le da, čeprav je sitno in težko! Verjamem pa, da se bo nekoč obrestovalo!

Vem, da za vse rabi čas, v praksi preverjeno, saj na naši najstarejši lokaciji smo že postali skoraj del vsakdanjega. Je rabilo 18 let, ma je ratalo, hehe. Grožnjan je tudi lep primer take prakse.

Evolucija enduro koles pa je drastično vplivala na izgradnjo in množičnost prog. Ni treba imeti ceste za shuttle, saj pedaliraš, tako imaš več izbire za nove lokacije. Progo je enostavneje narediti, saj je večinoma naravna, manjši vzponi med spustom pa niso več ovira.

Vse naše proge smo dolga leta držali bolj zase prav zaradi problemov, vezanih na shuttle. Marsikdo si ne more predstavljati, da je za naše proge izvedel nekaj let nazaj, a obstajajo že skoraj dve desetletji! Časi se spreminjajo in obdobje horde huliganov v oklepih, ki je s kombijem drvela čez vas, počasi upada, prevladuje enduro in z njim veliko več pedaliranja. Ker pa smo ponekod ratali del vsakdanjega, so proge zdaj bolj javne in informativno lažje dostopne preko spleta (trailforks, singlca). To pa še zmeraj pomeni, da se je treba držati načel, ki omogočajo mirno sožitje z lokalci, zato naproščam vse uporabnike, da se ne shuttlajo, ne smetijo, sledijo vremenskim razmeram in stanju prog na trailforks in da ne divjajo čez naselja, ki vodijo do štarta prog!


Na eni novejših stezic

Koliko koles lahko preštejejo tvoji bančni izpiski?
Matej: Če odštejem, kar so mi kupili starši v otroštvu, smo na številki 17.

Glede na to, da s svojim kolesom rad potuješ, kaj meniš, da bi se od tujcev lahko naučili?
Rad imam bike-dopuste in rad se tudi zadržujem v naših bikeparkih. V obeh primerih pa se od tujcev lahko naučimo ogromno, s smisla zakonodaje pa vse! Trenutno nimamo skoraj nič, kar bi bilo uporabno za spustaše-enduraše!
Ne rabim it daleč v tujino za videt, kaj vse se da, dovolj je, da se odpeljem v Grožnjan ali pa severno kamor koli v Avstrijo! Vse okoli nas se spreminja, samo mi se “nočemo”.


Ekipa

mtb.si: S prispevki v šparovčke in na paypal se baje nekaj malega nabere. Je zneslo za rabljeno motorko, kosilnico, novo ročno orodje … ?
Matej: Prispevki so do sedaj nanesli za novo motorko in rabljeno kosilnico, razdeljeno med tremi lončki v treh trgovinah in donacije na paypal preko singlca.si.
Pomoč je vedno dobrodošla, predvsem zadnja leta, ker se število obiskovalcev veča.
Novo orodje je že v akciji, tako da najlepša hvala vsem, ki ste pomagali, in tistim ki še boste, v zameno bo že spomladi nekaj novosti! Dober deal je to 😉

Kako te uporabnik poti lahko najbolj razjezi?
Da nima brige za to, kar je pomembno pri vzdrževanju dobrih oziroma čim bolj normalnih odnosov z lokalci, to je pa smetenje, parkiranje, shuttlanje in spoštovanje!
Če naletiš na domačina, lovca in podobno divjad, ne se kregat, pozdravi ga in poslovi se, z njimi ne pomaga nobena beseda, ne lepa ne grda!


Vsaj eno tihožitje smo morali vključiti

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Matej: Pomladni dnevi na lokalnih trejlih so neki najlepšega, podlaga je vrhunska, vse zeleni in ni še pretirane vročine. Zadnji spust v dnevu, ko sonce zahaja med krošnjami, pa je nepozaben! Če pa se konča z skokom v morje, pol pa je že kič! Vse skupaj pa vsaj s kakšnim prijateljem!

Tvoj popoln dan brez kolesa?
V gozdu itak, kolo sprošča, ma kopanje trailov tudi!

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Hmmmmm …… kite me je vedno mikal! Dokler pa bom imel kolo na prvem mestu, me drugi športi ne bodo zanimali.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Oldschool 26″ freeride/dh kolesa so mi ostala najbolj v spominu, med temi še najbolj izstopa Nicolai Nucleon TsT evo z g-boxxom, nekaj res posebnega in inovativnega za svoje čase, razen teže seveda!

Tvoje prvo kolo?
Verjetno pony ali eno od tistih kros koles z dolgim zicom in menjalno ročico od avta, haha.


Če slučajno dirka, je v črno-rumenem. Foto Sandi Bertoncelj

Tvoj vzornik?
Nicolas Vouilloz, ker obstaja, odkar sledim temu športu in ker je dosegel, česar ni še noben, 10 zmag na svetovnih prvenstvih!

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Upanje imam v par lokalnih mladičev! Za enkrat dobro obetajo, upam, da bodo tako nadaljevali!

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ozaveščaj, spoštuj, vzdržuj, kolesari!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Zgodil se je na motorju, tistih na kolesu je bilo preveč, vsak pa mi je pustil nekaj, česar ne bom zlahka pozabil!

Preberi še
Na verigi: Sara Peress
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Nepodpisane fotografije so iz Matejevega arhiva. Če veš, da kakšni manjka podpis avtorja, nas obvesti.

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam