12. novembra 2015

Slovenska legenda krosa in pozneje vzponov, ki je vedno skrbela tudi za to, da na štartu ni bilo lažjega kolesa od njegovega.

Gregor Miklič je štafeto podal svojemu idolu iz mladih let Marjanu Jauku. Če se je v četrt stoletja dirkanja v krosu v Sloveniji kdo vzpel do statusa legende, je to Marjan. Članske naslove državnega prvaka ima med leti 1993 in 2000 res “samo” tri, a je nanizal kup drugih zmag, pa tudi na mednarodni sceni je zasvetil vsaj kot meteorit in občasno pomešal štrene najboljšim na svetu. Še danes pa je bliskovit na vzponih, tako je pred dobrim mesecem dni na državnem prvenstvu ugnal vse člane!

Marjana smo ujeli v Švici, kjer dela za Scott.

Marjan Jauk

Vzdevek: ponavadi kar priimek
Kraj: trenutno Givisiez, Švica
Starost: 46
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Ganesha Team, v Švici pa Scott Factory Team

Miki: Kakšen je recept, da si še vedno tako hiter na klanec?
Marjan: Ker ni več časa za daljše treninge kot v preteklosti, je klanec edino, kar še lahko natreniram, da sem zadovoljen. Vrata za “šport” se na Scottu odprejo ob 12. uri in tistih 60 min skušamo vsi maksimalno izkoristit. Za odlično izpeljan vzpon moram pri 45-tih še bolj prisluhnit duši in telesu, se bistveno bolj potruditi pri realizaciji trening plana kot 20 let nazaj in s pripravo pri opremi v naprej eliminirat vse možne “negativne” scenarije na tekmi (bike dieta). Skoraj arogantno in neresno je priti na start tekme v vzponu z vzmetenim kolesom. S kolesa odstranim ves balast, ki ni nujno potreben pri vzponu. Kolesa brez zavor itd pa so seveda le mit. Trudim se biti zmeren pri prehrani; še posebej čokoladi tukaj :). So pa postali krosi (sicer najljubša disciplina) krajši, tako da še odpeljem kakšnega.

Bi zamenjal znamko kolesa, ki si ji zvest že tako dolgo časa?
V to me lahko prisili le situacija, imenovana “višja sila”.

Glede na to, da si hiter tudi v teku navkreber, me zanima kdaj te bomo videli na kakšni tekmi v gorskem teku, ki ne bo tek na Pohorje?
Skupaj s člani kluba organiziramo Zimski Pokal Peš na Pohorje, ki traja 3 zimske mesece … Še teh se ne uspem več vseh udeležit, pa bi se jih zelo rad – teh 2000 km v avtu na vikend … Vsaka nedelja je res enkratna izkušnja. Ko je pokala, konec pa takoj presedlam na kolo in tek “zapustim”, tako da …

mtb.si: Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Za vikend z mtb nekje v Valais Alpah (Švi) ali s cestnim po prelazih v francoskih Alpah. V družbi ali sam.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Tek s smučmi v zimski idili ali potep na morju.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Bi bil več na cestnem kolesu, ki sem ga bil pri 20 letih zaradi trajne poškodbe bil prisiljen postaviti na bolj stranski tir. Pred klubskimi prostori mojega takratnega kluba Sava Kranj me je povozil avto.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Če govorimo o gorskem, je bil to Scott Endorphin. Za tisti čas res high-end product, ki so ga zaradi predrage proizvodnje morali umakniti.

Tvoje prvo kolo?
Cestno – Rog Maraton, MTB pa Benotto iz 1986 (sedaj ga vozi mama).

Tvoj vzornik?
V tistih časih je bil to John Tomac (po dosežkih) in Ned Overend (po karakterju).

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Nisem na tekočem z MTB sceno doma.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ker je tema šport, posredujem nasvet mojega duhovnega učitelja Šri Chinmoya: Tekmovanje je dobro le, če je tekmovanje v samopreseganju in ne tekmovanje kot prikazovanje ega.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Pred 30 leti čelno trčenje s traktorjem 🙂 ne daleč od doma, ki me je dobesedno prevozil in po čudežu sem preživel. Kolo je ostalo popolnoma zmečkano.

Pa naprej? Scottova mafija je ugrabila rubriko Na verigi, le to lahko namignemo …

Preberi še:
Na verigi: Gregor Miklič
Ob koncu sezone vzponov

{loadposition inside}

Uvodna fotografija: Marjan je pred nekaj leti v vzponih zmagoval s tako lahkim 26-palčnim Scottom Scale (saj vidiš na zaslonček?). Blegoš 2011, foto ŠD Marmor Hotavlje.
Spodaj: Marjan odpelje tudi še kakšen kros ali maraton, foto Hans-Joachim Kleine.

Sledite nam