Loose Cycles Leatt akcija
Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
18. oktobra 2016

Dekle z dirt in slopestyle scene, ki ne fura dirta ali slopestyla. Fura gmajno in dila z lisicami.

Luka Borse je verigo spretno zavil do dekleta z dirt scene, ki niti ne fura dirta. Maja fura gmajno in bo na dveh kolesih gotovo poskusila še marsikaj. Če je že ne srečaš na Rašici ali v Divjini, si jo morda kot prodajalko v trgovini BeFox.

Maja Jerman

Vzdevek: Nimam kakšnega prav posebnega, mogoče Majči ☺
Kraj: Vojsko – Vodice pri Ljubljani
Starost: 23 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Hot N’ Spicy Crue

Luka: Začela si kot prodajalka pri BeFox Ljubljana, nato pa si se lotila tudi furanja. Lahko kaj poveš o tem, kdo te je navdušil?
Maja: Ko sem spoznala svojega fanta, sem nekako vedela, kaj je MTB. Ker je sam dirt jumper in freerider, sem skozi njega pobližje spoznala to okolje, tako na treningih, kot na tekmovanjih. Sčasoma je tudi v meni zrasla velika želja po furanju in dve leti nazaj sem za rojstni dan dobila svoj prvi all-mountain bike. Od tu gre samo še nazvgor, vsako sezono napredujem v tehniki in furanju, tudi vedno več kontrole in občutka za bike imam ☺

Voziš bolj enduro, vendar je sigurno že bilo nekaj skokov, ali kdaj razmišljaš tudi o freestylu?
Zelo uživam v vožnji po gozdnih trailih in downhillu. Pri nas na Rašici imam za to super možnost, kjer seveda preživim največ časa. Trenutno sem v fazi bandic, trailov in tablov; vedno bolj pogumna pa ratujem tudi za drope in skoke, na kratko, korak za korakom. Nekako skušam prilagajati svoje trenutno znanje in sposobnosti vsaki novi progi, ki jo odpeljem in zraven poskusiti kaj novega. Bolj kot freestyle mogoče freeride čez kašne tri sezone, ko bom imela po vsej verjetnosti že kakšen bolj konkreten enduro bike in več znanja.

Zakaj misliš, da je manj punc v dirtu/slopestylu, ali meniš, da bi se v prihodnje lahko to spremenilo?
Ker sem zadnja leta kar redno na dirt/slopestyle tekmah, moram reči, da je bila do sedaj samo ena punca, ki je tekmovala s fanti in sicer iz Italije – Sara Canovi. Dirt/Slopestyle je zame disciplina, ki je nekaj čisto drugačnega, kot sem vajena v gmajni, ko furamo downhill. Tukaj gre za trike, skakanje in jumpe, ki zahtevajo veliko let treninga, fizične pripravljenosti in najbolj pomembnega – da si upaš. Sama sem si pred kratkim omislila tudi bmx kolo, ravno v duhu, da se podam tudi v to disciplino, saj sem tip človeka, ki ima rada nove izzive in adrenalin. Če ne drugega, imam ob sebi super ekipo fantov – Hot N’ Spicy Crue, ki mi bodo pomagali z nasveti in me podpirali, da si zmeraj upam več in da zaupam sama vase.
Seveda, bi se to lahko v prihodnje spremenilo, mogoče je nek finančni zalogaj sam nakup in kolesa in primerne opreme, ampak je občutek tako fenomenalen, da se splača ves trud in čas. Se mi zdi, da je vsako sezono več interesentk s strani nežnejšega spola in mogoče bomo čez kakšno dekado tudi punce imele svojo dirt kategorijo.

mtb.si: Zakaj so ti bajkerji bolj všeč kot nogometaši? 😀
Maja: Hm, zanimivo vprašanje. Nogometaši in nogomet mi nikoli nista bila pri srcu hehe.
Bajkerji se mi zdijo vsi take sproščene in zrelaksirane osebe, odprtega duha, ki resnično uživajo v tistem, kar delajo, pa tudi nasplošno sem se z njimi vedno najbolje ujela.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Maja: Kjerkoli v gmajni, lahko samo sama vožnja ali pa spust s fantom ali/in s prijatelji, ki me vedno prepričajo v to, da zaupam sama vase, sprobam kaj novega in pri tem neizmerno uživam.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Popoln dan brez kolesa bi bil v hribih, s soncem obsijanih, karkoli nad 2000 m, in poleti nekje, kot je rt Kamenjak, da lahko skačem v vodo z najmanj 15 m, saj to res enostavno obožujem 😀

Kaj bi počela, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Ukvarjala bi se z vsemi možnimi športi (razen nogometa), tekla/hodila v hribe; kakšni drugi ekstremni športi: plezanje, surfanje in kajtanje.


Foto Blšk

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Moje najljubše kolo je trenutno Scott Genius, ki je za fresh facea v mtbju, kot sem jaz, čist zakon, z nastavljivim vzmetenjem zadaj, da lahko prigonim do začetka proge ☺

Tvoje prvo kolo?
Moje prvo kolo je bil rdeče-rumen rogov bmx, ko sem bila stara približno 4 leta.

Tvoj vzornik?
Moj fant Gašper, ki me je naučil vsega, kar znam na bajku, ki je vame verjel, ko sama nisem imela več volje in zagona. Točno ve. česa sem zmožna in koliko lahko dosežem, zato hvala ti za ves znanje in podporo. Tudi sam je svoji disciplini dirt/slopestyle zelo predan, veliko treningov, šejpanja in furanja je za njim in ravno ta predanost in uživanje na bajku motivirata tudi mene.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Jaka Florjanič, fant, ki v dirtparku Divjina pri 12 letih pofura vse linije + objekt in zraven nameče že kar nekaj trikov! Le tako naprej ☺

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Zaupaj v svoje zmogljivosti, sposobnosti in sledi svojim načrtom in življenjskim ciljem, saj se s pravo mero truda in jeklene volje doseže lahko prav vse! You can do it!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnila?
Zagotovo letos septembra v bike parku La Poma, ko sem na liniji speed n’ style zapeljala v kanal z blatom in sem kar konkretno letela čez balanco in face plantala. Na srečo ni bilo nič hujšega, samo popraskana Maja in cel bajk!

Preberi še
Na verigi: Luka Borse
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Loose Cycles Leatt akcija
Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam