Parenzana gravel Race
Wheelbase Devil's trails Ride Murska Sobota Freestyle logo
12. januarja 2016

Jeklo, ciklokros, Pici Bici, bikepacking, fat, Surly, kava in hipsterija. Prvi imbus Pici Bicija!

Po Andreju Zamanu še en kolesarski hipster, ki prisega na jeklo med nogami. Klemen Čepirlo je umazani steber ljubljanskega kolesarskega butika Pici Bici. V Ljubljano prinaša malo Notranjske in veliko kolesarske svežine. Tako svojstveno, kot kolesarstvo ponujajo v Pici Bici, Klemen seveda tudi kolesari. Kadar se ne udinja v delavnici ali kot mehanik številčne ekipe, ki se te dni posveča predvsem ciklokrosu.

Klemen Čepirlo

Vzdevek: Rajž
Kraj: originalno iz Pivke, zadnjih nekaj let pa Ljubljana
Starost: 26
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Pici Bici

Andrej: Vem, da si ljubitelj bikepacking kolesarjenja. Kako to izgleda z gorskim kolesom?
Klemen: Bikepacking z gorskim kolesom je sinteza gorskega kolesarjenja, klasičnega potovanja s kolesom in minimalističnega kampiranja. Kolesariš po makadamskih poteh, pa vse do singlc, za razliko od klasičnih potovalnih torb in prtljažnikov uporabljaš takšne, ki se pritrdijo neposredno na kolo in so tako bližje kolesu in kolesarju ter ti s tem omogočajo boljšo stabilnost. S seboj imaš poleg ekstra oblačil še opremo za prenočevanje, lahko tudi kuhanje. Odkolesariš lahko na čez-nočno doživetje ali večtedensko potovanje v lastni organizaciji ali pa se udeležiš organiziranih bikepacking dogodkov. Podobno kot cestni dogodki so nekateri izmed njih zastavljeni kot dirke, drugi bolj kot doživetje in vožnja po novem terenu.

Znan si kot odličen serviser in sestavljalec koles. Na kaj najprej pomisliš, ko nekdo pride do tebe in ti reče, da bi rad imel tako in tako kolo?
Hvala. Predvsem mi je to nov izziv, ali mi bo uspelo sestaviti takšno kolo, da bo novemu lastniku dajalo čim večji občutek zadovoljstva. Ter bo ravno takšno, kot si ga je zamislil.

Imaš v letošnjem letu kakšne posebne načrte s svojim gorcem?
Da, želim se udeležiti še več ultra-maratonskih tekmovanj in dogodkov kot lani, ter odpeljati kakšnega še daljšega. Lanskoletnih 560 km na Tuscany Trailu imam namen raztegniti do okoli 850 km na Italy Divide od Rima do Gardskega jezera. Mogoče še na več … bomo videli, kako bo. Pa definitivno še več krajših lokalnih, v neorganizirani obliki, skupaj s prijatelji …

mtb.si (po meri): Kateri je ta trenutek tvoj najljubši tip kolesa?
Vozim tako gorsko kot cestno kolo, mi je pa vseeno gorsko ljubše.

Koliko časa preživiš na gorskem in na kakšnem?
Čas, ki ga preživim na kolesu zelo varira, kakšen teden skoraj nič, drugi pa skoraj vsak dan. Želim si čim več, vendar mi ga kar nekaj pobere delo v Pici Bici-ju in ostali dejavniki. Tako da, čisto po občutku, če nimam volje, pač ostanem doma. Čeprav, glede na plane za letos, se bom moral spraviti v red! ☺ Trenutno največ časa presedim na Surly ECR-ju.


Tuscany Trail 2015

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Predvsem to da sem lahko cel dan na kolesu. Skupaj s prijatelji s katerimi se poznamo že dolgo, neobremenjeno. Mogoče si skuhamo še kavo vmes – preveč hipstersko?

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Nekje v naravi, ven iz mesta, na aktiven način. Opcij je več.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi bil cestni kolesar in bi se sedaj, glede na trenutne trende, spremenil v “makadamkarja”. ☺

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
Sedaj je to kar pol-tolstež oz. 29+ kolo ameriške znamke Surly, model ECR. Verjetno širši množici na prvi pogled izgleda malo čudno, glede na gorska kolesa, ki smo jih sedaj vajeni. Tudi komponente niso čisto klasične – mehanski diski, dinamo pesto skupaj z lučjo, krmilo Jones H-Loop … Večinoma prilagojeno čim lažjemu odpravljanju napak na poti. Odlično se vozi naložen, geometrija je malo prilagojena potovanjem, Cr-Mo okvir pa doda dodatno udobje. Pa tudi “analogno vzmetenje” – širši in višji plašči, dobro opravljajo svojo nalogo, ter pomagajo odpuščati napake ko si že utrujen.
Seveda pa se ravno tako dobro vozi po lokalnih potkah.

Tvoje prvo kolo?
Rogov 16” BMX.

Tvoj vzornik?
Če gledam na kolesarsko sceno, so to predvsem ljudje, ki imajo malo drugačen pogled na kolesarstvo, mogoče bolje rečeno interpretirajo ga na svoj način, čeprav so v samem središču doganja. In če moram enega izpostaviti, je to Erik Nohlin.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Težko izpostavim prav določeno osebo, ker jih je kar nekaj. Če se omejim na Slovenijo, se glede prisotnosti na mednarodnih tekmovanjih, tudi na najvišjem nivoju po mojem mnenju ni za bati. Tako gorsko in cestno kolesarstvo.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Mogoče preveč osnovno pa vendar – poskusiti večkrat. Če ne uspe prvič, bo pa … vztrajaj!
Pa N+1 nasvet pri številu koles mi je tudi všeč!

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Prvi mi pride na misel s 4X proge Črn Trn. Pomagal sem delati na progi, nakar se odločim, da se od tam, kjer se je delalo spustim do konca in grem domov. Na prvem skoku sem mislil, da imam premalo hitrosti da bi šel čez in spustim kolo v zraku. Bilo pa jo je dovolj, zato sem se lepo podrsal na hrbtu po celem doskočišču. K sreči brez kakšnega zloma in “samo” brez kože po celem hrbtu.

Klemen na Instagramu: @rajzh

Vse foto Marko Šajn


Kolesarski luksuz s petimi zvezdicami …

{loadposition inside}

Freestyle luči
Wheelbase Ride Murska Sobota Devil's trails Freestyle logo
Sledite nam