28. avgusta 2018

Pohorski bad boy, v prejšnjem desetletju med najhitrejšimi Slovenci v spustu, graditelj, jetsurfer …

Štajerska turneja verige se zaenkrat zaključuje z Juretom Logarjem, ki ga je izbral Boris Režabek. Nekdanji tekmovalec, reprezentant in za nekaj mesecev tudi državni prvak v spustu, nazadnje graditelj Rdeče na Pohorju, najstarejši udeleženec whipoffa, pa tudi jetsurfer in še kaj na motor … Nismo prepričani, če je svojo starost napačno napisal nalašč ali ponesreči.

Jure Logar

Vzdevek: Jura, J-Lo
Kraj: Pohorje
Starost: 25
Pripadnost klubu: Factory store, Fox Racing shop Slovenija

Boris: Sem slišal, da konec poletja odpotuješ s kolesom v tujino – kam, kako, zakaj?
Jure: Tako je, čez en teden odpotujem v Whistler v Kanado, s čimer se mi bo izpolnila dolgoletna želja. Glede na delegacijo, ki se letos odpravlja tja, bi bil že skoraj greh, če bi zamudil. En razlog je torej dolgoletna želja in dobra družba, drugi pa je predvsem iskanje navdiha za nadaljnje projekte, ki me čakajo.

Kako je nastala ideja za red line na Pohorju?
Iskreno povedano je proga čista improvizacija. Na njeno izgradnjo je vplivalo veliko faktorjev, ki so pogojevali, kako bo potekala. Od tega, da je moral biti teren dostopen za bager, do elektro kabla, ki teče vzdolž celega območja predvidenega za progo. Potem je tukaj še razdrobljenost lastniških parcel, za prekopavanje nekaterih nismo pridobili dovoljenja in smo se jim mogli zato izogniti. V splošnem smo želeli doseči nek višji nivo proge v smislu velikosti objektov, prav tako pa smo želeli narediti moderno progo, ki bo zanimiva za tiste, ki so siti trimetrskih skokov in polmetrskih band, značilnih za naše bike parke.


Whipanje na Flat Out Ljubljana, foto Klemen Humar

Zraven kolesarjenja si se še podal v druge športe, od kod energija in čas?
Ko sem nehal tekmovati s kolesom, sem se odločil, da se ne bom več z vso energijo posvečal samo enemu športu ampak da bom poskusil čim več različnih. Športi, s katerimi se ukvarjam, mi ne jemljejo energije ampak mi jo dajejo. Kar se časa tiče, je pa tako. Vzamem si ga koliko si ga pač lahko. Včasih več, drugič manj. Namen je kvalitetno preživljanje prostega časa in druženje s prijatelji.


V spustaških časih …

mtb.si: Ti je zdaj, ko si zrel mož, kdaj žal, da nisi zapisan med državnimi prvak v spustu? Tam med Jančem, Novakom, Cecom, Vauhom, Rutarjem …
Jure: Iskreno povedano, ne. Ker mi ta titula kot takšna nič ne pomeni. Kljub temu, da sem praktično takoj, ko sem začel tekmovati, začel kazati tudi dobre rezultate, nisem imel ambicij da bi postal svetovni prvak (med drugim sem se začel s tem ukvarjati zelo pozno). Po nekaj letih dobrega izmikanja doping testu sem se na tekmi v Mariboru zavestno
odločil, da bom tekmo odpeljal, zmagal in padel doping. In tako je tudi bilo. In ni mi žal, ker tista titula za mene ne bi spremenila ničesar. Jaz sem zmagal v vsakem primeru.


Še ena stara DH, 2002, bolj na začetku kariere

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Jure: Vsako kolo s seboj prinese drugo top lokacijo in drugo super družbo. Zato bi se tukaj težko odločil za samo en scenarij.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Kul družba, nora lokacija, zraven pa ena igrača na bencin.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Verjetno bi obsesiral kakšen moto šport.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.
Nimam najljubšega kolesa. Ne bi rad nobenega izpostavil, da se ne bi kateremu zameril. Vsem skušam posvetiti enako količino ljubezni. 🙂

Tvoje prvo kolo?
Rog BMX


Jetsurf, Juretova manija zadnjih let

Tvoj vzornik?
Babica! Da bi bil pri 85 vsaj pol tako fit kot ona! 🙂
Nikoli v življenju nisem imel vzornika v smislu, da bi se po njem zgledoval. Me pa veliko ljudi inspirira z njihovim pristopom do športa in pogledom na življenje. Na primer Hermann Maier ali Mathias Lanzinger.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Kar se tiče tekmovalne scene priznam, da sem trenutno premalo na tekočem, da bi lahko koga izpostavil. Sem pa zadnjič v Tržiču spoznal enega obetavnega dirterja – Jako Florjančiča, ki ima neverjeten talent in glavo na pravem mestu.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Najboljši življenjski nasvet je nekaj let nazaj dobil Šumba od nekega starca skoraj na smrtni postelji: “… samo za eno stvar mi je žal v življenju. Za vse, ki bi jih lahko, pa jih nisem!”

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Imam eno super lastnost, da negativne dogodke hitro pozabim. Verjetno se drugi bolj spomnijo mojih poškodb, kot jaz sam. Je pa res, da me lastno telo vsake toliko opomni, da jih je bilo že kar nekaj. 🙂

Uvodna fotografija Sanja Kurnik za Flum

Preberi še
Na verigi: Boris Režabek
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Sledite nam