Wheelbase Maxxis Freestyle Giant Unior DH Cup SloEnduro
20. decembra 2016

Grga po domače, star “frirajder” in velemojster vrtenja orodja. Ta ni imel nič z Melanijo, zgodb ima pa vseeno veliko.

Po dveh, ki sta (vsaj v družbenih medijih) večja od gorskega kolesarstva samega ali pa vsaj od mtb.si, je drugi (Mihi) verigo nadel na verižnik Gregata Erbežnika. Ne mešati s soimenjakom iz smučarskih in trgovskih zgodb, ki ga najdemo tudi na seznamu zgodnjih zelo dobrih prijateljev Melanije Knaus.

Grga je na prvem mestu znan po svojem delu v kolesarskih servisih (zdaj pod znamko Joyride na ljubljanskem Viču), nato po precej brezkompromisnem slogu furanja, pa tudi po tem, da je … pa dajmo reči bobu bob, zajebanec je, na kolesu in izven njega. Ko ga bolje poznaš, pa čisto v redu poba. Ima tudi resne kanadske zveze, v Whistlerju pa ga še najbolj poznajo kot tistega, ki se je lastnoročno ožigosal kot govedo.

Gregor Erbežnik

Vzdevek: veliko jih je bilo, nekako se je najbolj prijel Grga
Kraj: Prestolnica
Starost: Toliko kot Miha, Šumba ali Steve Peat za tiste, ki onih dveh dinozavrov ne poznajo
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Kaj pa vem, nisem ziher …

Miha: Kdo ali kaj je freeride?
Grga: Miha, morda si ravno ti tisti, ki bi znal odgovoriti na to vprašanje. Nekoč je nekdo rekel, frirajderji, ha ha ha, a to so tisti, ki se s čikom v eni ter pirom v drugi roki ob šanku čeljustijo, kaj vse eo pofurali in poskakali.
Morda pa smo bili res najbližje temu mi, v mislih imam tebe, Lunija, Zlajota, občasno se nam je pridružil še kdo. Šli smo na bajk, pa nam je bilo vseeno ali smo naredili furo, deset fur, ali šli pa kar direkt v oštarijo.
Bilo je vseeno, kateri trejl je bil v planu, na vreme se nismo ozirali, domov se nam ni mudilo, mi smo šli na bajk. Verjetno si vsak po svoje tolmači ta pojav. Se mi zdi, da je pa frirajd umrl skupaj z Legendo, ki je izjavil tisto, kar sem napisal na začetku. Slava mu.

Zakaj nikdar v življenju ne bi vozil nemških gum, potopne sedežne in Muci trejla?
Zato, ker smo se nekoč tako zmenili, da se teh reči pač ne fura, zakaj ne, ne vem več natančno, je bilo nekaj v zvezi s spolno usmerjenostjo, kakorkoli, sem jaz edini, ki se tega v celoti drži.

Kdaj mi boš vrnil keš?
Shit, zdej si me spomnil, unih sedem evrov in pol kajne, dobiš deset, z obrestmi.


Foto Jernej Valenčič – iz filma iz prejšnjega desetletja, katerega premiero še čakamo

mtb.si: Kaj te najbolj veseli pri servisiranju koles? Delo z najnovejšo kolesarsko tehnologijo, misel na to, kako bo letelo v praksi … ali morda stiki z ljudmi?
Grga: Recimo, ja, tehnologija, preprosto izziv, stvar popraviti, izboljšati, kako se bo stvar obnesla v praksi, za to ni potrebno biti znanstvenik.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Grga: Kje, verjetno Garda, konkretno 102, 111, 112, to so številke trejlov, potem pa v Limone na superco, ali pa Whistler, najraje Dirtmerchant, več njih, za zaključek dneva pa Ride don’t slide in direkt u Dusty’s na rebrca ter enga mrzlega.
S kom, prej omenjeni polizdelki, priceless.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Je lahko dan brez kolesa popoln? Ne spominjam se ga.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega kolesa?
Hm, kdo bi vedel, verjetno bi obrabljal kakšen drug rekvizit za individualno rabo, bolj adrenalinskega značaja.

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu
Morda SC 4x, ki sem si ga privoščil pred leti, ko sem imel na nogi gips in komaj čakal, da tiste titan vijake prestavim iz noge na bicikl in zadevo zapeljem v gozd. Dobro se je obneslo, veliko sva prefurala. Kasneje je kolo utrpelo nekaj poškodb, tudi zlom, s časom je našlo drugega lastnika, temu pa je bilo nazadnje odtujeno in za nekaj časa utonilo v pozabo. Bojda je zopet priplavalo na površje nekje v okolici Zagreba.


Foto AD

Tvoje prvo kolo?
Uradno, da je bilo res moje, novo kolo, je bilo na koncu 1. razreda osnovne šole. Razlog odličen uspeh, jasna stvar. Dobil sem dirkalca na tri prestave, 24-palčna kolesa, znamke TBP, tvornica bicikla partizan. Sledila so razna kolesa, bmx, mtb, bla bla bla …

Tvoj vzornik?
Težko bi rekel, da sem imel kdaj vzornika, bili so športi, druga področja, bili so ljudje, ki so bolj izstopali ali pa sem jih jaz opazil.

Tvoj mladi obetavnež za prihodnost?
Seveda moj sinček, kdo pa drug.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Ja, tole sem enkrat ujel, ko prideš do čist zajebanega dela na trejlu, ti sam zamiži, ko spet odpreš oči, se znajdeš mimo tega dela ali pa v bolnišnici. Če koga zanima, kako se to v praksi obnese, naj se obrne na avtorja, Šumbo.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Nekaj jih je bilo, morda takrat, ko smo se afnali s kolesi in sem zlomil gleženj ter še nekaj, mislim, da tisto kost zraven golenice, bolj kot to me je bolelo, da se mi je zgodilo teden dni pred odhodom v Whistler, karto sem imel že kupljeno, zavarovano seveda ne.
Kaj sem hotel, dal sem jo frendu, ki je nekaj doplačal, da so spremenili ime in ostale podatke na njej ter mu dal nekaj napotkov. Je rekel, da je bilo awesome.

Preberi še
Na verigi: Miha Šalehar
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani


Foto Jernej Valenčič – Grga je že od nekdaj na SC

Freestyle Giant SloEnduro Wheelbase Renthal Oblikovalski studio Ideator
Sledite nam