erik rosenstein
Ciklo Centar Wheelbase Ride Loose Riders Freestyle Giant
9. avgusta 2022

Po začetkih na gorskem kolesu v krosih in vzponih se je Erik odpravil med ultrakolesarje, kjer niza lepe uspehe, tudi naslove evropskega in svetovnega prvaka.

Erika je na verigo zvabil Damjan Kalčič.

Erik Rosenstein

  • Vzdevek: Doma Tatko, drugače sem kar Erik
  • Kraj: Rečica ob Savinji
  • Starost: 43 let
  • Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : Erik Teamu in podjetju BSH, Hišni aparati d.o.o. Nazarje
  • erikrosenstein.com, IG @erik_rosenstein

Kalči: Kdaj si šel na prvo kolesarsko dirko, kam, zakaj, s kom?

Erik: Prva “dirka” je bila kolesarski vzpon iz Letuša na Dobrovlje s cestnim kolesom. Navdušil me je prijatelj Slavko Bric. Kasneje je sledilo obdobje dirk z gorskim kolesom – cross country in vzponi z gorskim kolesom.

Bil si tudi zmagovalec Koroškega pokala, kako si ga takrat doživljal?

Res je bilo odlično organizirano in imam zelo lepe spomine na Koroško. Dobra organizacija in prijetni ljudje. Še bi poiskusil tako “usput” za trening! Še vedno veliko obujamo spomine s teh dirk.

Presedlal si na cestno kolo, zakaj, kaj te vleče?

Bilo je dokaj enostavno. Bil sem na dveh mtb maratonih in videl, da mi telo odlično funkcionira na dolge razdalje. Očitno sem grajen za bolj ultra dolge športe. Takrat sem tudi bolje spoznal žal pokojnega Jureta Robiča, legendo ultra kolesarstva, in me je dobesedno sprejel ob sebe, jaz pa sem mu z veseljem in velikim občudovanjem sledil. In od takrat se že nekaj let posvečam predvsem cestnemu kolesarstvu.

Zelo uspešen si na vztrajnostnih dirkah. Kako se tam trenira, ali je samo količina treninga odločilna?

Hvala za komentar. Se trudim oziroma se trudimo vsak po svojih močeh.

Res se mi je velikokrat poklopilo ravno na najpomembnejših dirkah, kot so evropska in svetovna prvenstva v ultrakolesarstvu. Seveda ni zgolj naključje ampak je stvar pripravljenosti, tako fizične kot psihične, ki je odvisna najbolj od mene samega, in tudi ekipa Erik team odigra veliko vlogo.

Veliko jih misli, da se za takšne dirke trenira ogromne količine ur treninga. Moje mnenje je, če želiš biti hiter, moraš veliko delati tudi na intenziteti in opustiti dolge treninge, ki pa seveda ne morejo biti izključeni! Za primerjavo: letno prevozim cca. 12.000 kilometrov, kar definitivno ni veliko za ultrakolesarja.

Te bomo še videli na MTB kolesu?

Da, še vedno se zelo rad se vsedem na MTB kolo.

mtb.si (standardna): Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?

Erik: Z E-ženo (žena na E-kolesu) in jaz s cestnim kolesom v okolici Kranjske Gore ter premagovanje številnih klancev.

Tvoj popoln dan brez kolesa?

Priznam, težko sem brez kolesa oziroma brez športnih aktivnosti. Zagotovo pa dan z družino, ampak lenarjenje ni naš stil, zato bi ga definitivno preživeli aktivno.

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil kolesa?

Zelo rad imam večino športnih aktivnosti. Moj drugi najbolj priljubljen šport je tek na smučeh. Verjetno bi izbral tega.

erik rosenstein
XC Ravne 2007

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu.

Hm, hm … oprosti, nisem jih preizkusil dovolj, da bi lahko podal mnenje. Vem in verjamem, ker imam možnost, da vozim dobra kolesa znamke Scott s top opremo.

Tvoje prvo kolo?

Rdeč Kekec.

S kom bi najraje fural? Komer koli na svetu (ali v vesolju), živim, mrtvim, namišljenim …

Da bi se večkrat dobili s prijatelji in odvozili kakšno turo. Ustanovil sem tudi Zgornjo Savinjsko rundo, ki se je zelo dobro prijela z udeležbo tako starejše kot mlajše populacije. Če pa bi lahko, bi zagotovo še naredil kakšen trening več z legendo ultra kolesarstva Juretom Robičem.

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?

Uh, pojma nimam, ogromno jih je. Eden izmed njih je: upoštevaj načelo postopnosti, vztrajnosti in delaj na preventivi.

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil? Tudi, če si ga v resnici nisi …

S kolesom sem se že vračal s treninga nazaj v smeri doma, ko me je v Laškem spregledal voznik osebnega vozila in mi zaprl pot. Kam in kako sem padel, ne vem!
Zlom enega rebra, dvojni zlom ličnice in ukleščen živec (levega dela ličnice še vedno ne čutim), šivana arkada, pretres možganov in izguba zavesti, polomljeno kolo, počena čelada. Hvala bogu za odlično čelado. Uporabljajte jo!!! In to 33 dni pred svetovnim prvenstvom ultrakolesarjev v ZDA. Zadevo smo s pomočjo ekipe hitro in dobro sanirali, saj sem uspel zborbati naslov svetovnega prvaka v 12-urni vožnji v kategoriji.

Tvoja glasbena želja oziroma glasbeno posvetilo bralcem mtb.si?

Definitivno veliko vlogo odigra moja žena, zato od 6pack Čukur: No.1 žena.

Naslovna fotografija: nedaven selfi

Preberi še

Na verigi: Damjan Kalčič
Na verigi – pravila in dosedanji izprašani

Ride Loose Riders Wheelbase Freestyle Giant Ciklo Centar
Sledite nam