Furam zase
Freestyle Giant Wheelbase Ride Loose Riders Oglaševanje na mtb.si
4. novembra 2013

Spustaš, beemiksar, motokrosist, surfer, jadralec, podvodni ribič, punker, umetnik in tetovator … slovenski Shaun Palmer?

 

Kuko je resno napel možgane in vprašanja poslal čez pol Slovenije vrstniku, s katerim sta se morda kdaj v karieri za kakšno sezono ujela v isti disciplini … ali pa tudi ne. Saša je v devetdesetih v legendarni ekipi Bišport ob Matevžu Bizjaku, Andreju Škrbcu in drugimi razmeroma uspešno nastopal v spustu, se nato na 6 palcev manjših kolesih prebijal v ZDA, kjer se je naselil in “ustalil”, potem pa se pred štirimi leti presenetljivo spet pojavil doma v Sloveniji. Na kolo za spust se je vrnil že v zadnjih letih v New Jerseyu. Na dveh kolesih vozi celo specialko ter motorno kolo za kros in starinskega Enfielda, pa surfa, jadra, se potaplja, v punkovskih postavah igra električno kitaro in bas, riše in tetovira … in tiska majice.

Saša Merljak
Vzdevek: Sošo
Kraj: Nova Gorica
Starost: 37 let
Pripadnost klubu, podjetju, plemenu … : MTB Trbowle, sitotisk foolink.eu, panksi a!

Kuko: Vem, da si bil v Ameriki, zakaj si odšel in zakaj si se vrnil?
Sošo: BMX baby! Za spremembo okolja in življenja nasploh 🙂
 
S katerimi profiči si fural bmx?
Uh, tega je že dolgo … Dave Mirra, Ryan Nyquist, Rob Darden, Garrett Burns, Taj Mihelich, Leigh Ramsdell, Josh Harrington, Van Homan in tej starci … pa se z nekaj nove generacije: Garret Reynolds, Scotty Cranmer, Big Daddy, JJ Palmere, Augie Simoncini in ta banda. Večinoma old school iz Greenvilla v North Carolini, pa new school v New Jerseyu.

Ker pri nas počasi, vendar z zamudo prihaja pump track manija, me zanima, če se še kdaj vsedeš na bmx?
Ja, ampak ne zaradi kičastih trendov, kot je pumptrack. Všeč mi je se še kdaj zapeljat v sk8parku, kar sem včasih počel vsak dan.

Tvoj popoln dan na kolesu (kje, kaj, s kom)?
Odvisno od počutja in volje, včasih DH solo celodnevni trening, včasih lahko celo na specjalki do morja in nazaj na lep dan, po novem tudi enduro s frendi – sam zgubim voljo v hrib 🙂 Komaj čakam, da mi župan zgradi skejtpark končno kot je treba, da lahko po daljšem mirovanju začnem uporabljati svoj bmx z oldskul goriško bmx in sk8 klapo.

Tvoj popoln dan brez kolesa?
Ojej, mogoce boljše napisat teden 🙂 Da kaj produktivnega naredim, in da mi to uspe narest, kak surf porišem in barvam, kak motor popravim, ali jadrnico obnovim … Ampak predvsem popoln mi je, da lahko komot kandidiram za predsednika Jadranskega morja, kjer lahko vse to počnem v enem dnevu: malo obračat jadrnico ponarobe z mojo deklico, malo se z morsko policijo pogajat, malo ribarit na dah s frendi in zakurit ogenj, malo srfat valove s frendi in #1 na konc vsega še pripravljena večerja moje najljubše kuharice 🙂

Kaj bi počel, če ne bi nihče izumil gorskega (bmx …) kolesa?
Bi klesal velik ploščat kamen v obliki kroga, z luknjo na sredini za leseno palico. Viva la revolution!

Povej kaj o svojem najljubšem kolesu?
BMX: Ko sem zlomil svoj okvir, mi je moj najboljši frend in bmxer v ZDA Brad Gethard poslal okvir od našega bmx frenda Big Daddyja (Pat Laughlin). Je dini na svetu s takšnim custom paint jobom.
Enduro: Pravkar sem nabavil Specialized Enduro Comp, je še kar v redu, ampak za moje pojme bolj za na makadam kot za skale 🙂

Tvoje prvo kolo?
Ojej, to je bilo pred 34 (?) leti. Neka oranžna stvar, ki se je zlomila (ne vem kako), potem mi je prisiljeno dala vijola kolo moja sestra, bilo je zložljivo (kot vsa takrat), tisto je šlo na pol na nekem skoku čez pločnik pod blokom, pol dobro da sem imel frenda z enim podobnim zelenim, pa sva ga krstila “tandem stajl” čez skok za osnovno šolo na flat, ista usoda in kreganje, zakaj so moje ideje neumne 🙂

Tvoj vzornik?
Nimam. Mogoce jaz sam, ko naredim kaj produktivnega dnevno, ko vstanem pred 9. uro zjutraj :/

Najboljši nasvet, ki si ga kdaj dobil / ali nasvet, ki ga lahko daš drugim?
Dobil bol redko. Pomagaj mami 🙂

Tvoj padec, ki si si ga najbolj zapomnil?
Mogoče motokros čelno trčenje v 4-kolesnik, katerega je na pristanku mojega skoka vozila ženska, da mi je ob trčenju zvilo vilice, njej odtrgalo osovino, blatnik in luč, mene vrglo front flip čez njo na peščena tla na rit in mi ob udarcu s kolesom v moje krmilo strgalo prednje križne vezi :/
Ali pa na na DH na NY smučušču Plattekill na treningu pred tekmo, ko se mi je zataknil pedal ob skalo na progi in sem zletel z vrha bankine smučišča čez balanco čez strmino na flet na smučišče na front flip na hrbet. Bilo je kakih 8 m prostega pada.

Avtor dveh fotografij v uvodnem kolažu je Mare Obid, dveh pa … verjetno Špaco ali pa Vesna Resna 😛

Furam zase
Ride Loose Riders Wheelbase Oglaševanje na mtb.si Freestyle Giant
Sledite nam