ABSA Cape Epic
18. oktobra 2021

Tekmovalce je na startu prve etape pričakalo jasno vreme, večina trase prve etape pa se je že posušila. Peter Vesel in Bart Brentjens pazita na tekmece in se jim počasi oddaljujeta. Med elito se obeta ogorčen boj.

Prva etapa je postregla z 98 kilometri in 1850 višinskimi metri vzponov. Na “papirju” ne prav težka, v praksi pa težja kot si lahko predstavljamo. Tereni okrog Ceresa so neizprosni, ogromno je enoslednic, drsečega kamenja in prečenja potokov ter manjših rek.

Moški: Dvojno zmagoslavje ekipe Bulls

Zmagovalca prve prave etape sta Švicar Urs Huber in Nemec Simon Schneller (Bulls 1), ki sta po treh urah, 57 minutah in 35 sekundah za le dve sekundi ugnala Nemca Martina Freya in Simona Stiebjahna (Bulls 2). Tretje mesto sta z zaostankom treh sekund osvojila Nemec Andreas Seewald in Čeh Martin Stošek (Canyon Northwave MTB). Zmagovalca prologa, Francoz Jordan Sarrou in Južnoafričan Matthew Beers (NinetyOne-songo-Specialized), sta za ekipo Bulls 1 zaostala 5 sekund.

V skupnem seštevku vodi ekipa NinetyOne-songo-Specialized, ki ima minuto 47 sekund prednosti pred dvojcem Canyon Northwave MTB, na tretjem mestu je dvojica Bulls 2, ki zaostaja 2 minuti in 8 sekund.

Master: Legendi upravičili sloves

Nemec Karl Platt in Avstrijec Alban Lakata (Bulls Legends) sta z lahkoto opravila s tekmeci in z etapo, saj sta po štirih urah in desetih minutah za več kot 16 minut in pol prehitela južnoafriško dvojico Restonic (Craig Uria in Andrew Duvenage). Tretja sta bila Švicarja Roland Müller in Andre Bachmann (skyPixX).

Karl Platt in Alban Lakata imata po prvi etapi skoraj 18 minut in pol prednosti pred dvojcem Restonic in več kot 33 minut pred Rolandom Müllerjem in Andrejem Bachmannom.

Grand master: Afriški lev in nekdanji olimpijski prvak še vedno v vodstvu

Peter Vesel in Nizozemec Bart Brentjens (CST PostNL Bafang) sta osvojila 28. mesto absolutno in prvo mesto v kategoriji nad 50 let. S časom 4 ure 32 minut in 53 sekund sta za minuto in 16 sekund ugnala švicarsko navezo Barti Bucher in Hans Juerg Gerber (BiXS Bikeholiday). Tretje mesto je pripadlo Namibijcu Mannieju Heymansu, ki nastopa v paru z Nemcem Carstenom Bresserjem (Absa Grand Masters).

V skupnem seštevku je razmerje sil enako, kot je bilo na koncu prve etape. Vesel in Brentjens imata minuto in 28 sekund prednosti pred Švicarjema, Heymans in Bresser zaostajata okroglih 5 minut.

Peter Vesel po prvi etapi ABSA Cape Epic pove:

“A, veš kako bi rekel Uroš Breški? ‘Alora, ma so tjžke!’ Najprej postrežem z eno insajdersko informacijo. Dve minuti do starta je Jordan Sarrou ostal brez baterije in so noreli naokrog ter iskali rezervno. Za začetek so mu na menjalnik namestili kar baterijo s potopne sedežne opore. Kako se je potem končalo, ne vem, midva z Bartom pa sva imela že kar pestro kmalu po začetku etape, saj so po kakšnih desetih kilometrih dirke čez progo ‘letele’ gazele.

A na srečo se je vse dobro izteklo. Najprej sva bila v skupini s prvimi masterji, potem se je skupina razbila. Za petami sva imela Bucherja in Gerberja in danes sva se ju res težko otresla. Z Bartom sva izmenjaje napadala, a nisva naredila velike razlike.”

Watti, padec in opis današnje etape

“V zadnjem delu etape je bil Bart spredaj in me je nenehno priganjal in ni bilo lahko. Še posebej, ko si štiri ure na kolesu in še vedno poganjaš prek 300 wattov. Bart je po ravnini vrtel z razmerjem 36 x 10. Sva zadovoljna in gremo naprej. Dan po dan. Vmes sem enkrat padel, saj sem spregledal večji kamen. Posledic padca zaenkrat ne čutim.

Da na kratko opišem etapo. Petsto metrov asfalta, deset kilometrov širokih cest, ostalo pa same enoslednice. Te pa so bile kamnite à la Rabac, ali pa mivka. Ovinek na ovinek, desno, levo, desno, levo, levo, desno, sem in tja. Nenehno je dogajalo in vseskozi si moral biti zbran!”

Ženske: Mladi Specializedovi dekleti še enkrat suvereno

Mojstrici olimpijskega krosa Avstrijka Laura Stigger in Švicarka Sina Frei (91-Songo-Specialized) sta s časom štirih ur, 34 minut in 52 sekund za 4 minute in 51 sekund ugnali Švicarko Ariane Lüthi in Južnoafričanko Robyn De Groot (Salusmed). Na tretje mesto sta se po skoraj 100 kilometrov dolgi etapi uvrstili Južnoafričanki Mariske Strauss in Candice Lill (Faces CST).

V skupnem seštevku Sina Frei in Laura Stigger vodita za 6 minut in 29 sekund. pred drugouvrščenima Robyn De Grott in Ariane Lüthi. Tretje mesto zasedata Candice Lill in Mariske Strauss. Njun zaostanek je krepkih 13 minut in pol.

Mešani pari: Starkova zaenkrat premočna

Nemca Laura in Sebastian Stark (Bauer-Werner Young Guns) sta po zmagi na prologu, slavila še na prvi etapi (4 ure 43 minut, 4 sekunde) in za več kot devet minut ugnala nemško dvojico Bicycle Garage Mixed (Benjamin Michael in Janine Schneider). Tretja sta bila Michael in Evelune Trepte (Family Trepte). Enak je tudi skupni vrstni red, Laura in Sebastian pa imata že več kot 14 minut prednosti.

Vstni redi na cape-epic.com.

Absa Cape Epic in druga etapa

Dolina Witzenberg je nedvomno eden najtežjih terenov za gorske kolesarje in zato ne preseneča, da je že druga etapa letošnjega Absa Cape Epic kraljevska etapa. Najprej prečenje doline Ceres, potem pot preko prelaza Old Gydo, vožnja po planoti Bokkeveld, sledi skoraj 20 kilometrov tehnično zahtevnih enoslednic in zaključek etape v Saronsbergu.

Naslovna fotografija Cape Epic

Preberi še

ABSA Cape Epic: Prolog je bil moker, blaten in drseč

Petra na dirki podpirajo:

Sledite nam